Vanarahvas ennustab rasket aastat

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Täna kell 19.11 algab astronoomiline talv. Vanarahva kalendri kohaselt on toomapäev, mis lõpetas töötegemise ja kuulutas jõuluaja algust. Vanarahva ilmaennustused lubavad aga pehmet ja tuulist talve. 

Talvine pööripäev ehk talvine päikeseseisak on ööpäev iga aasta 21. või 22. detsembril, millal on põhjapoolkeral lühim päev ja pikim öö, kirjutab Vikipeedia. Lõunapoolkeral on aga pikim päev ja lühim öö.

Sel aastal langevad Põhjala jõulutraditsioonis ülioluline toomapäev ja talvine pööripäev kokku. Eesti rahvakalendri andmebaasi Berta järgi algas Skandinaavias toomapäeval uus aasta. Asudes skandinaavia ja germaani mõjualal, on eesti rahvakalendris jälgi mõlemast. Toomapäev on oluline kurjade jõudude peletamise, valgusele ja päikesele uue jõu kindlustamise poolest. Berta kirjelduse kohaselt on tähtpäev säilitanud nii muistseid tavasid kuid saanud juurde kristlikke motiive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles