Talve lühike päev ajab aafriklasel ajataju nässu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paide linnameeskonna nigeerlasest mängumeest Jasper Uwaegbulamit (19) ootavad ees esimesed, veidi segadusse ajavad jõulud Eestis. Kingieelistusi tal pole, seni pole tema nimi heade laste hulka sattunudki.

Olete Eestis olnud paar kuud. Kas olete juba jõudnud proovida meie jõuluroogi?

Oh ei! Küll tahaksin, sest traditsioonilised road on minu meelest alati parimad.

Mida arvate Eestimaa talvest?

Ma ei oska Eesti talve kohta palju öelda, sest ma ei ole veel näinud selle ilminguid sedavõrd, et võrrelda näiteks talvega Belgias. Võibolla juba nädalate pärast saan täpsemalt vastata.

Seniste muljete alusel saan öelda, et siin on väga külm. See talv on talvem, kui paljud senised mul on olnud.

Kuidas siis külma ja pimedusega toime tulete?

Külma vastu võitlen talvejaki ja sooja korteriga.

Pimedusega aga... Esmakogemus tundus isegi naljakas. Ärkasin hommikul kell kaheksa ja oli pime. Ma ei teadnud kellaaega, seega sisendasin endale, et ju on õhtu.

Magasin edasi, ärkasin päeval kell kolm ja ikka oli hämar. Arvates, et on juba öö ja mitte pärastlõuna, lebasin voodis järgmise päeva hommikul kella seitsmeni. Olin segaduses. Et saada aru, mis minuga toimub, pidin küsimustega pöörduma sõbra poole. Sain alles hiljem teada, et talvel on Eestis valget aega vaid kella üheksast hommikul kolmeni päeval.

Ega see ole teil esimene kord lund näha?

Ei ole, talviti olen olnud ka teistes riikides.

Esimene lumekogemus oli muidugi fantastiline, mul ja sõpradel oli palju nalja ja pildistamist.

Kuidas tähistatakse jõulupühi Nigeerias?

Nigeerias tähistatakse pühi 25.–31. detsembrini. (Jasper Uwaegbulam on ka jõulukuu laps, sündinud 12. detsembril – toim)

25. kuupäevaks panevad kõik selga oma parimad rõivad ning kanu, lambaid, lehmi, kitsi tappes valmistatakse palju-palju süüa.

Tänamaks Jumalat, viib aasta viimasel päeval meie tee kirikusse. Kell üks tormavad kõik välja, kirik paneb uksed kinni ja aasta algus tuleb tavapärase ilutulestikuga.

Mulle meeldivad ohutumad söömispühad rohkem. Ümbruskond on siis alati täis isuäratavat toidulõhna. Meie traditsioonilistest pühadetoitudest on minu lemmik näiteks nkwob’i (vürtsikas veiselihast valmistatud liharoog) koos juurviljasupiga.

Milliseks kujunevad teie pühad Eestis? Perest tunnete vist puudust...

Arvan, et lähen Tallinna vanalinna jalutama või sõpradega peole-kinno. Perest tunnen tõsiselt puudust. Loodan neid kunagi koos rohkete üllatuskinkidega külastada.

Kuidas on jõuluvana teid varem meeles pidanud? Millist kinki tänavu ootate?

Ah, kui täiesti aus olla, siis pole ma jõuluvanalt kunagi kinke saanud. Kõik sobib, mul pole kingieelistusi (naerab).

Milline on teie pühadesoov?

Soovin kõigile rahu, õnne, pikka eluiga ja heaolu. See soov ei käi vaid jõulude kohta, ikka terveks aastaks ja edasi.

Häid jõule!

---

Võõrmängijad

Eesti jalgpalli meistriliigas mängiv Paide linnameeskond sõlmis oma esimese välismängija, Nigeeria ründaja Jasper Uwaegbulamiga poolteiseaastase lepingu sel sügisel.

Meistriliiga debüüdi tegi veel aasta algul Belgia esiliigaklubisse KAS Eupenisse kuulunud Jasper oktoobri teises pooles.

Võõrmängijaid hakkas Paide linnameeskond soetama aga juba tänavuse liigahooaja algul märtsis. Kahe võimaliku kandidaadi, nigeerlaste Brendan Ogbu ja Ikechukwu Ibenegbu juures sai takistuseks paberite kordaajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles