Vanametalli hinnakõver sööstis allapoole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viieaastane Elis tõi koos vanaisa Andres Koitlaga Kuusakoski teenindusplatsile Koerust koduümbrusest koristatud vanad alumiiniumnõud. Hinnast tähtsam on neile see, et koduümbrus sai korda.
Viieaastane Elis tõi koos vanaisa Andres Koitlaga Kuusakoski teenindusplatsile Koerust koduümbrusest koristatud vanad alumiiniumnõud. Hinnast tähtsam on neile see, et koduümbrus sai korda. Foto: Andrus Eesmaa

Järjekorrad vanametalli kokkuostupunktide juures on kadunud, selle põhjus on viimaste nädalatega kolmandiku jagu odavnenud kokkuostuhind.

Selle aasta kõrgeimat hinda maksid metalli kokkuostjad aprilli algul. BLRT gruppi kuuluv osaühing Vakaru Refonda pakkus siis musta metalli tonnist 3600 krooni.
Aprilliga odavnes kokkuostuhind ligi kaheksa protsenti, maiga veel kolm protsenti, alates mai lõpust sööstis hinnakõver allapoole veel järsemalt: kahe ja poole nädalaga kukkus musta metalli kokkuostuhind veel 23 protsenti.

Eelmise nädala lõpus sai Refondas tonnist vanametallist 2450 krooni. «Hind on langenud kolmandiku, see tähendab, et eraisik, kes toob oma auto järelkärus umbes 500 kilo metalli, kaotab juba üle 500 krooni,» selgitas Vakaru Refonda juhatuse liige Viktor Sagal.


Sagal selgitas, et hinnad Eesti siseturul on otseses sõltuvuses vanametalli hindadest maailmaturul, mis omakorda on tingitud otseste tarbijate – metallitootjate nõudlusest vanametalli järele. «Kui järsud ja pikaajalised need kõikumised võivad olla, on raske öelda, sest metallurgias võib olukord muutuda üsna kiiresti,» lisas ta.  
Sagali varasem kogemus näitab, et suvine hinnalangus on  pikaajalise iseloomuga.

TEAVE

Musta metalli hind 17. juunil
Mustmetalli murd ja jäätmed (materjali paksus 4 mm ja rohkem, toruseina paksus 6 mm ja rohkem, mõõtmed kuni 1500 × 500 × 500 mm):
Vakaru Refonda Türi osakonnas 2450 kr/t
Kuusakoski Paide teenindusplatsil 2300 kr/t

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles