Kuidas mööduvad Jaanide jaanid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On jaanipäev.
On jaanipäev. Foto: Peeter Kümmel / Sakala




Jaan Arvola
Paide spordi- ja tervisekeskuse juhataja

Mina olen meie suguvõsas neljas Jaan ja kannan sama nime nagu mu isa ja vanaisa. Ühe lapselapse nimi on Jan.
Jaanipäev on meie peres alati väga tähtsaks peetud, siis saab pere kokku. Teeme lõkke ja nagu traditsiooniks on saanud, hüppame ka üle lõkke.
Eestis tähistatakse seda päeva jaanipäevana, kuid ka teised riigid tähistavad lühimat ööd. Näiteks Hispaanias lähevad inimesed õhtul randa, grillivad seal ja teevad samamoodi lõket.



Jaan Mõtsnik
Arctic Finland House’i
haldusjuht

Kui suur laps oli väiksem, käisime igal aastal Läänemaal mere ääres väikese seltskonnaga jaanipäeva tähistamas, aga nüüd oleme kodus olnud.
Kuigi varem midagi kokku ei lepi, tuleb kindlasti alati keegi sõpradest külla. Mul on paar päeva varem sünnipäev, siis tähistame selle ka ära. Jaanipäev on muidugi eestlastele püha number üks ja kõik teised tähtpäevad tulevad selle järel. Keegi maailmas ei tähista jaanipäeva nii pikalt kui eestlased, me hakkame juba võidupühaga pihta.
Jaaniõhtu pole õige ilma lõkke, vorsti ja õlleta. Kui on hirmus  tuul, siis tuld muidugi teha ei saa, aga vihm seda küll ei sega. Kui mõelda, milline on olnud mu kõige eredamalt meelde jäänud jaanipäev, siis oli see umbes 25 aastat tagasi neljase seltskonnaga Matsimäel. See oli aeg, kus veel sõnajalaõit otsimas käidi.
Pärast jaanipäeva on tavaks saanud väike reis teha. Eelmisel aastal käisin ära pühal maal, eesmärk oli Surnumeres ujuda. Õhtul otsustasin, sain lapsehoidja ja hommikul istusin lennukis. Sel aastal ei tea ka veel, kuhu lähen, aga kindlasti kuskile kaugele.




Jaan Oja
Suisapäisa
laulja

Olen Jaan teist põlve, sain selle nime isa järgi. Võidupüha on ju kõigile tähtis, see on kujunenud suureks peoks. Mind kui Jaani peavad kodused sel päeval ikka meeles, hommikul õnnitlevad nimepäeva puhul. Ka minule on seepärast jaanipäev tähtsam, sest kellele siis tähelepanu ei meeldiks.
Kui jõulude ajal ollakse rohkem perega koos, siis jaanipäev veedetakse sõprade ringis ja igal peol peab ju Jaan olema, muidu jääks pooled jaanilõkked süütamata. Teiste Jaanidega me ühist koosistumist ei korralda, kuid kohtumishetk on ikka tore, sest sõber tunneb ju sõpra.
Eriliselt on meelde jäänud üks võidupüha, kui võistlesin Oisus küladevahelisel jooksul kipsis käega.
Sel aastal tuleb mul rahulik jaanipäev, mis möödub laulmise tähe all. 20. juunil esinesime Türi pargikontserdil, seejärel võib-olla ka 22. juunil Türi jaanitulel. 23. juunil astub Suisa- päisa üles Avinurme kirikus.
Et stardime 27. juunil Taani Põhjamaade koorifestivalile, tuleb enne veel teha proove. Laupäeval kl 16 on kõigil veel võimalus meie esitust Türi kultuurimajas kuulata.





Jaan Kuusik
tõlkija

Jaaniks nimetati mind mu vanaisa järgi. Jaanipäev pole minule kunagi eriliselt tähtis olnud, kuid olen aru saanud, et Eestimaad tabab siis alati kohustuslik lõbusus.
Olen selles jõudumööda ka osalenud. Üldiselt jaanipäev minule lihtsalt tuleb.
Jaanipäevaks mul erilisi traditsioone kujunenud pole, kuigi mitu aastat oleme seda tähistanud Võrumaal ja on olnud päris tore. Mina võiksin jaanipäeva rahulikult ka kodus vastu võtta.
Aeg-ajalt on ikka tulnud seltskonnas sõpradele Jaani teha. Ilmselt on Jaanid sel päeval hinnas.
Tuttavate Jaanidega pole ma kunagi koos jaanipäeva vastu võtnud, olen seltskonnas olnud ainus Jaan. Seda ma veel ei tea, kuidas tänavu jaanipäeva tähistan. Ilmselt kujunevad plaanid  spontaanselt.





Jaan Rahe
tennisetreener

Juba minu isa oli Jaan, kuid põhjust, miks ka mina seda nime kannan, ma ei tea. Et mul on tütred, siis pole saanud nimetraditsiooni jätkata.
Eks jaanipäevi on aja jooksul tähistatud erinevalt ja mingeid väljakujunenud traditsioone meie perel pole. Küll meenub,  et seltskonnast olenemata on need Jaanid alati üles leitud ning ka  mulle on mitmel korral langenud osaks au olla lõkkesüütaja.
Kui oli veel oma maakoht, tähistasime seda püha seal, kuid viimastel aastatel oleme laste ja lastelastega kokku tulnud Koeru kandis, kuid tänavu on plaan päev varem minna korraks pealinna mere äärde lõket tegema.
Minule tähendab jaanipäev võimalust võtta aeg maha ning saada perega ja tuttavatega kokku.
Suurem peopidamine on jäänud minevikku, olen vanemaks saanud.
Ilmal pole ma seda püha kunagi ära rikkuda lasknud. Nagu öeldakse, pole kehva ilma, on vaid vilets riietus.
Tuleb lihtsalt kohaneda olukorraga.




Jaan Madis
AS Paide Vesi
juhataja

Eks selle nime panemise kohta oleks pidanud vanemate käest küsima, kuid minu teada tahtsid nad lihtsalt mulle üht lihtsat Eesti nime panna. Ja ma olen selle valikuga väga rahul.
Sugupuud uurides selgub, et Jaane on meil ka varem olnud, kuid päris traditsiooniks selle nime panemist pidada ei saa.
Minu puhul tekitab perekonnanimi rohkem segadust, sest Madis võib olla ka eesnimi. Seda, mis on eesnimi ja mis perekonnanimi, pean sageli selgitama ja eks need ole vahel ka sassi läinud.
Jaanipäeva olen lapsest saadik tähistanud ja teen seda seniajani. Suvel ongi üks selline suurim püha, kus sugulased ja tuttavad kokku saavad, seetõttu on jaanipäev väga tähtis päev.
Olen sellel päeval nii külas käinud kui ka kodus tähistanud.
Eks Jaanidele ole see päev natukene tähtsamgi, sest näiteks meile usaldatakse lõkke süütamise au.




Jaan Pehk
luuletaja ja
muusik

Jaanikuu järgi sain oma eesnime, kuna üksteist päeva enne jaanipäeva on mul sünnipäev.
Millekski väga eriliseks pole ma jaanipäeva kunagi pidanud, sest eks ta ole kõigi eestlaste elu loomulik osa.
Umbes nagu aastavahetus või jõulud. Liialdatakse toidu ja alkoholiga. Jõulude ajal ilmselt kakeldakse vähem, aga ega siis näegi kakelda.
Jaanipäeval ei lähegi pimedaks ja lõkke ääres võib osa vennikeste rammukatsumine päris veriseks minna.
Mis ma oskan soovitada: sõitke kaine peaga või ärge sõitke üldse. Vette võiks karata tuntud kohas, jalad ees ja kainena.
Palju õnne kõigile!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles