Paide sai uued kuningad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viienda ja kuuenda põlvkonna kuningad pisut enne uute kuningate ametissenimetamist.
Viienda ja kuuenda põlvkonna kuningad pisut enne uute kuningate ametissenimetamist. Foto: Alo Aasma

Eile Paide vallimäel toimunud jaanipäevapidustuste kulminatsiooniks oli uute Paide kuningate ametisseastumine.


Kuningas Tõeleid Kolmas (kodanikuimega Tõnis Kivimäe) valis oma järeltulijaks ehk kuningas Tõeleid Neljandaks Vello Talviste, Ivo Kuues (Valeri Ivanov) valis Ivo Seitsmenda tiitlit kandma Mart Miksoni, Jüri Kolmas (Asko Osula) valis oma ametijärglasena Jüri Neljanda tiitlilt kandma Kalle Grünthali ning Murulaid Kolmas (Jaak Salmar) valis Murulaid Neljanda väärilist tiitlit kandma Ako Aasma.
Piduliku võimu üleandmistseremoonia käigus andsid praegused kuningad tulevaste lisaks oma kuninglikele rüüdele ja headele sõnadele ning näpunäidetele kaasa ka Paide kuningate uue lipu. Ametisse astunud kuningad andsid pühaliku tõotuse esindada paidelasi kogu au ja väärikusega ning olla esindatud kõikidel Paide suurimatel üritustel.
Paides on alates 2005. aastast kombeks igal aastal jaanipäeva paiku määrata ametisse neli Paide kuningat, kes vapralt ja väärikalt Paide linna esindaksid. Sellega meenutavad paidelased
eestlaste muistseid vabaduspüüdlusi ning nelja kuningat, kes 4. mail 1343. aastal Paide ordulinnusesse läbirääkimistele tulnuna ordu käe ja mõõga läbi hukati.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles