E-Piim tootis rekordkoguse juustu

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal sai aktsiaseltsi E-Piim Tootmine Järva-Jaani meiereis püsti uus energiasäästlik vaakumauruti, mis toodab toorpiimast kondenspiima.
Eelmisel nädalal sai aktsiaseltsi E-Piim Tootmine Järva-Jaani meiereis püsti uus energiasäästlik vaakumauruti, mis toodab toorpiimast kondenspiima. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Möödunud aastal toodetud  8879tonnine juustukogus oli nii piimandusühistu E-Piim kõigi aegade suurim kui ka kogu Eesti suurim kogus, mis toodetud ühes tehases, selgub ühistu aastaaruandest.

Põltsamaa Meiereid, Järva-Jaani piimandusühistut ja Haimre Piima ühendava E-Piima käive kasvas eelmisel aastal 13 protsenti 55,5 miljonile ja puhaskasum 72 protsenti 694 000 eurole. Ekspordimahuks kujunes 41,3 miljonit eurot. Suurenenud üleilmne piimanõudlus ja vähesed laovarud kergitasid alates eelmise aasta teisest kvartalist maailmaturu hindu peaaegu iga kuu, kirjutab BNS.

Eelm isel aastal val mistas grupp piimapulbrit 5201 ja võid 717 tonni.

Aruandeajal investeeris grupp materiaalsesse põhivarasse 4,3 miljonit eurot. Aasta teises pooles käivitus Järva-Jaani meiereis uus piimapulbritorn, mis on grupi teatel praegu ainuke nüüdisaegsetele nõuetele vastav pulbritorn Eestis.

Aasta jooksul on Järva-Jaani meiereisse paigaldatud kaks elektrodialüüsiseadet, mis võimaldavad toota kõrge lisandväärtusega demineraliseeritud vadakupulbrit. Investeerimiseks kasutas ettevõte ka põllumajanduse registrite ja informatsiooniametilt saadud toetust.

Koostöös Saaremaa piimaühistuga kujundas grupp seisukohti võimaliku uue ühistulise meierei ehitamisesrt Eestisse. 2013. aastal oli grupil keskmiselt 277 töötajat, kellele maksti töötasu 3,1 miljonit eurot. Nõukogu ja juhatuse liikmetele töötasu ei makstud. Ühistu jaotamata kasum oli pärast jaotamist 9,1 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles