Kool hindas lõpueksamit valesti

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide ühisgümnaasium.
Paide ühisgümnaasium. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel teisipäeval said Paide ühisgümnaasiumi üheksanda klassi õpilased teada eesti keele eksami tulemused. Eile helistati koolist viiele õpilasele ja teatati, et nad saavad nelja asemel eksami hindeks hoopis kolme.

Eile helistas üks anonüümseks jääda soovinud lapsevanem Järva Teataja toimetusse ja teatas, et Paides hinnatakse õpilasi samasuguste eksamitulemuste puhul erinevate hinnetega.

Ta kinnitas, et Paide gümnaasiumis pidid põhikooliõpilased eesti keele eksamil nelja saamiseks koguma vähemalt 75 protsenti maksimumpunktidest, aga Paide ühisgümnaasiumis said õpilased nelja kõigest 70protsendise tulemusega.

Paide ühisgümnaasiumi õpetaja Marju Mändmaa kinnitas eile hommikul, et eksamit on õigesti hinnatud, kuid lubas toimetuselt saadud teavet kohe kontrollida.

Eile lõunaajal tunnistas Mändmaa, et kool oligi eksamit valesti hinnanud. Ta kinnitas, et lõunaks oli komisjon uuesti kogunenud, eksami tulemused üle vaadanud ja avastanud, et viiel õpilased tuleb hinne neli ümber muuta kolmeks. «Oleme neile õpilastele juba helistanud ja vabandanud nende ees,» kinnitas ta.

Mändmaa selgitas, et eelmistel aastatel piisas nelja saamiseks sellest, kui õpilane kogus 70 protsenti maksimumpunktidest, tänavu tõsteti piir 75 protsendile, mis jäi ühisgümnaasiumis tähele panemata. «Inimlik eksimus ja palume vabandust,» sõnas ta.

Mändmaa ütles, et õnneks said nad eksimusele jaole enne, kui lõputunnistused on välja kirjutatud. Kui lapsevanem poleks eksimusele tähelepanu juhtinud, siis Mändmaa ütlust mööda oleks hiljem see ikkagi välja tulnud. Nüüd lihtsalt juhtus kõik natukene kiiremini.

Paide ühisgümnaasiumi direktor Kersti Laastau ütles, et see on koolis esimest korda, kui õpetajad eksamit valesti hindavad. Ta kinnitas samuti, et tegemist oli inimliku eksimusega, mitte et õpetajad oleksid soovinud kooli keskmist hinnet upitada.

Innove kommunikatsioonijuht Anneli Aab polnud kuulnud, et varem oleks eksamitulemustega nõnda eksitud.

Tema selgitusel saavadki koolid seetõttu täpse juhendi, kuid inimlikku eksimust ei saa kunagi välistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles