Admirali auks avatakse muuseum ja mängib pill

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu

Laupäeval kell 18.30 avatakse Järva-Jaani vallas Seliküla-Jalgsema külamajas admiral Johan Pitka tubamuuseum. Muuseum asub Pitka lapsepõlvekodust ja mälestuspaigast kilomeetri kaugusel.

Rahvale uudistamiseks on kaks tuba. Ühes näeb aasta algul valminud Johan Pitka elulugu tutvustava näituse alusel laiendatud näitust Pitka elust ja teises toas väljapanekut Pitka asutatud Kaitseliidu, eriti Järva maleva, ajaloost ja tänasest päevast.
Kaitseliidu Järva maleva pealik Arvi Niglas sõnas, et avatav muuseum annab neile võimaluse tutvustada huvilistele malevat ja Kaitseliidu asutajat Johan Pitkat. Edaspidi on kavas korraldada seal noortelaagreid ja õppepäevi.
Pärast tubamuuseumi pidulikku avamist on võimalik kõigil osaleda kell 20 algaval Pitka-kontserdil, kus esineb ansambel Grüne Woche eesotsas viiuldajast laulja Kait Tamraga.

Järva-Jaani valla arendusnõunik Arlet Palmiste lausus, et kontserdi mõte pärineb Pitka mälestusteraamatust.
Ta lausus, et on teada fakt, et oma nooruspõlves mängis tulevane admiral Jalgsema kapellis ümbruskonna külapidudel tantsuks viiulit. Hiljem teenis ta viiulit mängides ka kooliraha.
Oma mälestusteraamatus kirjeldab Pitka episoodi, kus kord suvisel päeval mängisid poisid Jalgsema järve kaldal pilli ja käisid vahepeal ka tolle aja kombe kohaselt alasti järves ujumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles