Järvamaal läheb jagamisele üle 73 tonni toiduabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja

Heategevusorganisatsioonide poolt mullu taotletud toiduabina jaotatakse Euroopa Ühenduses enim puudust kannatavatele abivajajatele Eestis tänavu 1627 tonni teraviljatooteid. Järvamaale tuli sellest üle 73 tonni ja selle laialijagamist korraldab siin Eesti Punase Risti Järvamaa selts koostöös mõne eraettevõttega, sel aastal Mediatoga.

Täna käis Türil AS Mediato hoovis tihe sebimine: hommikust saati saalisid seal ringi erineva suurusega masinad, veoautod, väikebussid ja maasturid järelkärudega, vastavalt omavalitsuste poolt tellitud toiduabi kogusele, kuhu see kas musklite jõul või tõstukiga laaditi.
Seltsi juht Ulvar Kuningas lausus, et toiduabi jagada on tema igasuvine töö. Sel aastal on järvakatele jagada 13 024 kilo jahu, 26 135 kilo kaerahelbeid ja 33 878 kilo makarone. «Tegelikult tuli toiduabi rohkemgi, kui valdade poolt tellitud. Kõik läheb sel nädalal jagamisele,» lausus ta.

Paide sotsiaaltöökeskuse juhataja Tiiu Talvak jälgis, kuidas autole laaditi 12 euroaluse täit ehk ligi 11 tonni paidelastele mõeldud toiduabi: 6000 kilo makarone, 3000 kilo helbeid ja 1700 kilo jahu. «Jagama hakkame homme kella 9st Paides Aiavilja 13 majas,» ütles Talvak.«Abivajaduse hindab igaüks ise, kedagi me tagasi ei saada, aga eelkõige ootame toimetulekutoetuse saajaid, töötuid ja kõiki, kes peavad end vähekindlustatuks. Kiirustada ei maksa, kõigile jagub.»

Oma koorma järge ootas Albu valla noosootöö- ja lastekaitsespetsialist Leho Rohtla. «Aasta tagasi saime tonni, nüüd neli, järgmine kogus järgmiseks aastaks on juba tellitud – Punane Rist on tubli ja küsib aegsasti andmeid,» lausus ta. «Vald on väike, aga külasid on palju. Kel võimalus, võib ise vallamajja abi järele tulla, kel pole, leiame ise võimaluse. Meil on pered, kellele abi läheb, teada ja nendega on kokku lepitud.»
Veidi jääb ka reservi. «Rasked ajad tulevad siis, kui algab kütteperiood,» teadis Rohtla öelda.

PRIA talvel läbiviidud riigihanke toiduabi-toodete tarnimiseks võitis Leedu ettevõte UAB «Amber pasta», mis tarnib Eestisse 1627 tonni toiduabi. PRIA turukorraldusbüroo juhataja Lily Hantson tõdes, et see kogus on ligi 300 tonni võrra suurem kui heategevusorganisatsioonid mullu kevadel tellisid. «Üldise majandusolukorra tõttu on abivajajaid tõenäoliselt palju rohkem kui aasta tagasi, seega peaks koguse suurenemine olema teretulnud uudis, » lausus ta.
Tänavu jõuavad toiduabi-tooted – 695 tonni makarone, 340 tonni nisujahu, 590 tonni kaerahelbeid, tonn mannat ja tonn riisi – kõigi maakondade abivajajateni kuue heategevusorganisatsiooni vahendusel. Traditsiooniliselt katab suurima territooriumi Eesti Punane Rist.
Lily Hantsoni kinnitusel on tänavu jagatava toiduabi kogus üle tuhande tonni suurem kui möödunud aastal. Kui mullu jõudis toiduabi umbes 50 000 abivajajani, siis tänavu vähemalt 80 000ni.

Kohaletoomine peab olema lõpetatud 31. juuliks, tooted tuleb laiali jagada hiljemalt 31. detsembriks. Leedu tarnija toimetab toiduabi kohale 44 punkti üle Eesti. Puudustkannatajate kätte jõuab toiduabi spetsiaalse märgistusega pakendites. Toiduabi jagavad heategevusorganisatsioonid koostöös omavalitsuste sotsiaaltöötajatega tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles