Paide ja Koeru kohtlevad lapsi ebavõrdselt?

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal registreeriti siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil Eesti perekonnaseisuasutustes kokku 13 520 sündi.
Eelmisel aastal registreeriti siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil Eesti perekonnaseisuasutustes kokku 13 520 sündi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmisel nädalal kritiseeris õiguskantsler Indrek Teder Tallinna sünnitoetuste määramise korda, mille järgi peavad lapse mõlemad vanemad olema pealinna elanikuks registreeritud ja üks neist peab olema Tallinnas elanud vähemalt aasta enne lapse sündi.

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et Tallinn kohtleb lapsi sünnitoetuste määramisel põhjendamatult ebavõrdselt diskrimineerides lapsi, kelle vanemaist vaid üks on Tallinna elanik, ning saatis linnavolikogule ettepaneku viia sünnitoetuse määramise kord vastavusse põhiseadusega, kirjutab Postimees.ee.

Samasugune sünnitoetuste määramise kord kehtib Järvamaal ka näiteks Paide linnas. Koeru vallas saab sünnitoetust siis, kui vanemad on vähemalt kuus kuud enne lapse sündi kantud valla elanikeregistrisse.

Paide abilinnapea Piret Sapp sõnas, et lapse sünnitoetus on linna vabatahtlik täiendav toetus Paide registris olevatele lapsevanematele. «Nii Paide linnavalitsus kui volikogu on seisukohal, et täiendavad toetused, mille maksab kinni Paide maksumaksja, on suunatud linna kodanikele,» lausus ta. «Sünnitoetuse tingimuste määramise õigus on kohalikul omavalitsusel. Antud kujul aitab määrus kaasa ka elanikeregistri korrastamisele, sest paljud lapsevanemad, kes elavad tegelikult Paide linnas, ei ole elanikeregistrit korrastanud ning nende registri järgne sissekirjutus on erinevates omavalitsustes.»

Sapp ütles, et üksikvanemate ja erandolukordade lahendamise pädevus on antud linnavalitsusele ning seda on ka rakendatud.
Sapp lisas, et õiguskantsler ei ole pöördunud Paide linnavalitsuse ja volikogu poole antud määruse ülevaatamiseks. «Kui vastav märgukiri õiguskantsleri poolt saadetakse, kus on välja toodud konkreetsed seadusesätted, millega on määrus vastuolus, siis võetakse valitsuse ja volikogu poolne seisukoht määruse muutmise või mittemuutmise kohta,» lausus ta.
Paide linna sünnitoetuse suurus on praegu 3500 krooni ja seda makstakse kahes osas.

Koeru vallas kehtib uus sünnitoetuse määramise kord jaanuarist. Vallavanem Aldo Tamm lausus, et praegu pole kavatsust seda ka muuta, kuigi ta möönis, et õiguskantsleri seisukoht on asja üle mõtlema pannud.
Tamm ei nõustunud ka õiguskantsleri väitega, et sünnitoetus on mõeldud lapsele, sest tema meelest on see ikkagi vanemate toetamine. «Ma usun, et kui õiguskantsler sellega riigikohtusse pöördub, siis on võimalik, et ka kohus ei ole sellega nõus,» ütles ta.
Koeru vallas on sünnitoetus 5000 krooni ning seda makstakse kahes osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles