Fortuuna pagendas paidelase pallimekasse

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Safari looduspark, kauplemine kohalikega, kihutamine politseieskordi saatel hiigelstaadionile – need on vaid mõned seiklused, mis ootasid paidelast Martin Saart (21) ees jalgpalli MM-il.

Veel napp kuu tagasi poleks terve oma elu jalgpalliga seotud olnud Saar osanud oma unistusteski ette näha, mis temaga juuli alguses juhtuma hakkab. Lõuna-Aafrika Vabariigis toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele lootis ta lihtsalt televiisori ees kaasa elada. Läks aga teisiti.

Ööpäevane lend viis sihtpunkti
Kõik sai alguse ühest online-jalgpallimängust, milles Paide linnameeskonnas poolkaitsjana mängiv Saar konkurentidest üle oli ja endale peavõiduks olnud ligemale 110 000 krooni maksva reisi võitis.
Mängijail pidi olema suhtlusportaali Facebook konto, mille Saar oli endale teinud alles veidi aega enne mängu avastamist. «Kui kontot poleks olnud, poleks ma vist mängima hakanudki,» arvas ta.
Kampaania võidust teatati Saarele 19. juunil. «Ma ei suutnud seda uskuda, arvasin alguses, et eks see mingi petuvärk on,» tunnistas ta. «Mingit füüsilist tõendit selle kohta mul polnud.»
Seejärel kutsuti Saar Tallinna reisiviisat vormistama. Möödunud nädala neljapäeval startis ta pikale lennureisile marsruudil Tallinn–Kopenhaagen–Varssavi–London–Johannesburg.

Kohapeal oli ka mõningaid sekeldusi. Kõigepealt avastas pooltühja seljakotiga reisinud Saar, et Tallinnast teele saadetud pagas on alles Kopenhaagenis. «Mobiili ja fotoaparaadi akud olid tühjenemas, hügieenivahendid puudusid ja kotis peitis end südatalvise Aafrika jaoks vaid üks õhuke pusa,» kirjeldas ta. «Olin oma asjade kaotuse pärast loomulikult mures.»
Et võidureis kujutas endast kõik-hinnas paketti, võimaldasid korraldajad tal hädavajaliku kohapealt muretseda. Päev hiljem jõudis ka kohver kohale.

Finaalmäng andis superelamuse
Saare reisi tipphetk, 2010. aasta jalgpalli MM-i finaalmäng Hispaania ja Hollandi vahel kujunes samuti väga meeliülendavaks. Nimelt eskortisid korraldajad mänguleminejad hotellist 15 politseiauto saatel läbi Johannesburgi staadionile. «Olime tohutud VIP-id, punased foorid meid ei takistanud, inimesed hõiskasid teede ääres ja käis lakkamatu pildistamine,» rääkis ta naerdes.
85 000 pealtvaatajat mahutavale staadionile jõudnuna ei tahtnud Saare emotsioonid enam kuidagi vaibuda. «Kohapealt saadud staadioni- ja mänguelamus oli kirjeldamatu,» rõhutas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles