Järvalane meisterdas finaaliväärilise tordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://www.rmk.ee/.

Türi toimetulekukooli koka Valli Järve võivleivatort «Raiesmik» märgiti ära RMK tordikonkursil «100 tordiretsepti».

Võistluse maitsvaimaks tööks kuulutas žürii Alla Metsmaa välja pakutud kukeseene Napoleoni koogi. Eestimaiste metsasaaduste kasutamist propageerinud tordiretseptide konkursil tuli teiseks Nils Õuna muraka-männi pruunjuustu tort ning kolmandaks Alla Metsmaa jäine mustikatort kuusekasvu siirupiga. Eripreemiaga nutika ja leidliku serveerimise eest tunnustati Marje Tamme «Umbrohupotti», kus šokolaadine koogipõhi oli pistetud lillepotti, kaunistuseks merekivikesed ning melissioks.
Auhinnaliste kohtade eest võitlesid lisaks Valli Järve tordile ka Kaare Kangro väike hapuoblikatort ning Liina Järvekülje tõsine metsamehe tort. Kokku laekus võistlusele 50 retsepti.

Kõik konkursile laekunud retseptid
http://www.rmk.ee/loodusegakoos/konkursid/100-tordiretsepti

Valli Järve võileivatort «Raiesmik»:
Tort on valmistatud kolmekihiline. Valmistamiseks on kasutatud tumedat kandilist rukkileiba. Immutamiseks kasutasin juurviljapuljongi kuubikut, millest keetsin puljongi.
Kandiliselt leivalt eemaldasin kooriku. Ladusin alusele ja immutasin puljongiga. Esimesele kihile määrisin peale porgandi-kohupiima segu. Asetasin peale teise kihi leiba ja immutasin. Peale määrisin seenevõid. Kolmanda kihi immutasin ja katsin rohelise võiga ja kaunistasin.
Känd, millel kasvavad seened, on valmistatud leivast ja kaetud seenevõiga. Siil samuti leivast, mille sees on roheline või ja okkad on valmistatud riivjuustust.
Puuhalgude valmistamisel rullisin leivaviilu õhukeseks ja katsin seenevõiga ning keerasin siis rulli. Halud lõikasin pooleks ja ladusin ritta. Kasutasin soolatud seeni, mida eelnevalt kupatasin kaks korda.
Ükski mets ei ole ilma sipelgapesata. Selleks riivisin leiva ja praadisin võis.
Et metsas oleks ka puid, kasutasin selleks peterselli. Raiesmikul ei puudu ka pohlad.
Minul kulus kandikusuuruse tordi valmistamiseks 3 leiba ja kolm korda rohkem alljärgnevaid võikoguseid

Porgandi-kohupiimasegu
100 g kohupiimale või kodujuustule lisada 100 g riivitud porgandit (peene riiviga riivitud), 30 g hapukoort, 30 g hakitud pähkleid, ja maitsestada soola, suhkru ja riivitud õunaga.

Seenevõi
100 g kupatatud seeni või leotatud ja nõrutatud soolaseeni hakkida hästi peeneks, lisada 100 g vahustatud võid, 1 väike hakitud sibul, 1 hakitud keedetud muna ja maitsestada soola, pipra, tomatikastme ja sidrunimahlaga (mina segasin saumikseriga). Maitseks võib panna ka hakitud tüümani.

Roheline või
Vahusta 100 g võid, millele lisa peeneks hakitud peterselli, tilli, murulauku ja maitsesta
sidrunimahla ja soolaga. Lisasin veidi hapukoort.
Võimalusel kasutada hakitud spinatit, et saaks rohelisema metsaaluse.
ALLIKAS: http://www.rmk.ee/loodusegakoos/konkursid/100-tordiretsepti/sonum#2-268

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles