Ujujat näksivad kalad otsivad toitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva-Jaani järve ujuma mineja ümber kogunevad tühja kõhuga kalamaimud.
Järva-Jaani järve ujuma mineja ümber kogunevad tühja kõhuga kalamaimud. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Kohalikud on Järva-Jaani järve ujuma minnes märganud, et tänavu kogunevad erakordselt paljud kalad inimeste ümber ja hakkavad neid näksima.

Järvamaal puhkav Valgast pärit Heikki Rebane pani näksivaid kalasid esimest korda tähele kolmapäeval. «Sõpru näksisid nad juba varem, aga mind mitte,» märkis ta.

Rebase ütlust mööda tundis ta õrna puudutust. «Nagu keegi toksiks õlekõrrega,» lisas ta. «See kõditab ja ajab naerma.»
Rebane ütles, et teda kalade näksimine ei häiri. «See pole sugugi valus,» lausus ta. «Pigem on põnev paigal seistes vaadata, kuidas kalad jalgade juurde kogunevad.»

Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse vanemteaduri Arvo Tuvikese ütlust mööda on selline käitumine tegelikult eriti noorte särgede puhul täiesti tavaline. Suure tõenäosusega on need näksijad tänavu sündinud särjed.

Tuvike ütles, et kui natukegi pikemat aega vees seista, siis varem või hiljem tulevad noored kalad inimese keha näksima. «See on tüüpiline toitumiskäitumine,» märkis ta.

«See tähendab, et kaladel on kõht tühi ja nad loodavad leida midagi söödavat, näiteks eralduvat vana nahka.»
Tuvikese ütlust mööda eritub inimese nahast vette vähesel määral aineid, näiteks aminohappeid. «Need on kaladele toidusignaaliks,» lisas ta. «Soojade ilmadega on kalade ainevahetus kiirem ja toiduvajadus suurem, sellest ka üha intensiivsem toiduotsing.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles