Türil sündis maailmarekord

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türil sündis täna maailmarekord sõudeergomeetril sõudmises. Selle püstitas tallinlane Tiina Kapten.

Pärnus sündinud ja kasvanud sõudja Tiina Kapten ületas senist maailmarekordit minutitega.

Maailmarekord oleks sündinud juba siis, kui Tiina Kapten läbinuks 42 195 meetrit kiiremini kui 2 tundi 58 minutit ja 39 sekundit. Just selline on praegu veel kehtiv naiste maailmarekord vanuserühmas 40–49 aastat. Sellise tulemuse tegi 2012. aastal ameeriklane Kate Newman. Kapten sõudis aga ligi viis minutit kiiremini - tema rekorditulemus on 2 tundi ja 53 minutit ning 56 sekundit.

Kapten ise sõnas pärast ligi kolmetunnist katkematut sõudmist, et maailmarekordi löömine oli üllatavalt lihtne. Kapten tegeleb lisaks sõudmisele ka jooksmisega, kuid sõudmisega sarnaseim on tema meelest hoopis suusatamine, kus samuti on kogu keha töös. "Justkui oleks kolm tundi järjest suusatanud," võrdles ta enesetunnet.

Tiina Kapten on sel aastal eri distantsidel püstitanud juba kolm maailmarekordit.

Sõudespinningu eestvedaja Aleksei Lipintsov selgitas, et maratonsõudmisel on kõige raskemateks hetkedel poolele võistlusmaale jõudmine (30-35 km) ning vaimselt muidugi võistlusdistantsi lõpp (viimased 3 km). "Kui inimene neil hetkedel ei katkesta, on lootust, et ta jõuab lõpuni," lisas ta.

Türil on võimalus sõudespinningu treeningutes osaleda poolteist kuud, nädalas toimub kuus treeningut ning Türi treener Siim Sarapuu kinnitas, et kõik kohad on täis. Kui varem oli Türil treenimiseks viis sõudeergomeetrit, siis alates tänasest kuus. Tänaseks, esimeseks võistluseks, tõid korraldajad Tallinnast masinaid juurde. Kokku oli võistlusareenil kasutada 11 ergomeetrit.

Võisteldi nii individuaalselt kui ka võistkondlikult, kokku lõi kaasa ligi 30 inimest. Võistkondi oli nii Türilt, Tallinnast kui Tartustki.

Sõudespinning, mis kujutab endast treeneri juhendusel ja energilise muusika saatel sõudeergomeetritel tehtavat rühmatreeningut, lisandus Järvamaal alade nimistusse septembri keskpaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles