Kauplustes saab tasuta veresuhkrut mõõta

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine glükomeetriga
Veresuhkru mõõtmine glükomeetriga Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Seoses 14. novembril tähistatava ülemaailmse diabeedipäevaga saab sel päeval Selverites tasuta veresuhkrut mõõta.

Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes tõi välja tõsiasja, et iga teine diabeedihaige ei tea, et tal on diabeet. „Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja nii ka Eestis. 2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et neil see haigus on," märkis Tammer-Jäätes. Ta tuletas meelde, et kõrge veresuhkur võib kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks. "Varakult avastades on võimalik haigust kontrolli all hoida ning tõsiseid tervisekahjustusi vältida.“

Veresuhkru taset peaks tema meelest mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või kõrge kolesterool. "Oluline on pärilikkus – risk on suurem inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel on esinenud rasedusaegne diabeet,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles