Kuula, millise kõlaga on täna torni tõstetud Järva-Peetri kiriku kellad

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järva-Peetri kirik sai täna kaks uut tornikella. Need vintsiti üles käsitsi ja see võttis aega enam kui kaks tundi. Kui esimene kell torni sai, prooviti ka kellade kõla järele.

Uued tornikellad kaaluvad ligi kaks tonni - ainuüksi Koigis valmistatud kella tammised kandmikud kaaluvad kumbki 100 kilogrammi. Mõlemad kellad on valatud 1949. aastal ja Järva-Peetri kirik sai need annetusena Saksamaalt. "Sealne kirik sai endale uued, pronksist kellad ja soovis, et senised terasest kellad jääksid kirikute kasutusse," täpsustas koguduse diakon Jaanus Tammiste.

Kuigi alguses arvati ühe kella käsitsi üles vintsimise ajaks 10-15 minutit, võttis see oluliselt rohkem aega. Ligi 700 kilogrammise kella üles vintsimiseks 28 meetri kõrgusele läks paarikaupa aega ligi tund. Teine - ligi tonn kaaluvat kella vintsisid neli paari üles üle tunni aja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles