Mahetootjaid kimbutab suur nõudlus

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Birgit Itse
Copy
Vinnutatud lihatoodete tootmine Sirloin OÜ-s
Vinnutatud lihatoodete tootmine Sirloin OÜ-s Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Eesti Mahepõllumajanduse sihtasutus andis teada, et kuigi tänavu lisandus Eestis turule 20 uut mahetöötlejat, on endiselt nõudlus pakkumisest suurem.

Sihtasutuse tegevjuht Airi Vetemaa kinnitas, et mahetootmisest on saanud Eestis põllumajanduse ja toidutootmise arvestatav osa. «Toodangumahtude märkimisväärne kasvatamine on keeruline, sest valdavalt on tegu väikeettevõtetega, mis valmistavad käsitöönduslikku toodangut. See on ka põhjus, miks mahetoorainet ostetakse töötlemiseks kokku suhteliselt vähe ning miks mitmed mahetalunikud on rajanud oma tallu töötlemise,» selgitas ta.

Vetemaa andmeil ostavad inimesed Eestis mahetoitu järjest rohkem nagu  ka mujal Euroopas ja USAs. «Hea näitena võib tuua Rootsit, kus selle aasta esimesel poolaastal suurenes mahetoidu müük lausa 30 protsenti,» märkis ta.

Tagasi üles