Pangakaart päästab lapse sularahast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide vallast pärit 12aastane Juana Nurmik näitab oma tädile Kadi Nurmikule, et on 7aastasena saadud tädi õpetussõnad kenasti meelde jätnud, ja oskab praegu juba väga hästi kaardiga automaadist sularaha välja võtta.
Paide vallast pärit 12aastane Juana Nurmik näitab oma tädile Kadi Nurmikule, et on 7aastasena saadud tädi õpetussõnad kenasti meelde jätnud, ja oskab praegu juba väga hästi kaardiga automaadist sularaha välja võtta. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Mida rohkem sularaha, seda suurem on oht seda ära kaotada või varguse ohvriks langeda, seepärast soovitavad pangad õpetada laps pangakaarti kasutama juba esimesse klassi astudes.

Esimese pangakonto avamine ja pangakaardi saamine on Swedbanki noorte kliendiprogrammi juhi Rainer Oldi meelest lapsele tähtis samm, millega kaasneb nii vabadust kui ka vastutust. «Kaart on sularahast turvalisem nii lapsele endale kui ka vanematele,» selgitas ta. «Pangakaardi peal on raha turvaliselt hoiul, samuti õpetab esimene pangakaart lapsele edaspidiseks eluks vajalike pangatoimingute tegemist.»
Oldi meelest on mõistlik teha lapsele pangakaart juba kevadel, et esimesel koolipäeval oleks selge, kuidas sellega maksta või kuidas kasutada sularahaautomaati. «PIN-kood võiks olla lapsele loogiline numbrijada, ent samas võõral raskesti tuletatav, et kaart oleks kurikaelte eest kaitstud,» soovitas ta.

Oluline on, et vanem määraks lapse pangatehingutele sobivad limiidid, mille ulatuses laps kaarti kasutab.
SEB äriarenduse divisjoni juht Mart Maasik ütles, et SEBs on võimalik laste deebetkaartidele fikseerida eraldi päeva ostu- ja sularahalimiidi.

Maasik soovitas limiitide kehtestamisel tähele panna, et eurole üleminekul on väikseim kupüür sularahaautomaadis viis eurot ja kui päevane sularaha väljavõtu limiit on sellest väiksem, siis ei saa laps sularahaautomaadist raha võtta. «Kui praegu on limiidiks seatud 25 või 50 krooni, peaks mõtlema selle muutmise vajadusele,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles