Veebruari päikselistel ilmadel tuleb õunapuid lubjata

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kevadine esimene töö õunaaias pole mitte okste lõikamine, vaid veebruari esimeste päikseliste ilmadega tehtav puutüvede korrastus ja lupjamine.

Ambla vallas Rebase talus õunakasvatusega tegelev  Piia Tiigemäe sõnas, et puude lõikamine pole õunaaias kevadel mitte kõige esimene töö. Hiljemalt veebruaris kui ilmad hakkavad päikeselisemaks minema, on vaja ette võtta õunapuutüvede korrastamine ja lupjamine. „Vanadel puudel on okstel tihti samblikke ja korpa, mis tuleb maha hõõruda kareda kindaga, samuti võib selleks kasutada näiteks küürimisharja või karedat nuustikut. Traathari aga ei ole hea, sest võib koort liialt vigastada,“ tutvustas Tiigemäe.

Samblikud tekivad põhiliselt puudulikust hooldusest ja eriti just aedades, kus on niiskem ja varjulisem ning vähem päikest ja tuult.  Korbast ja samblikust vabaneda on kõige lihtsam niiske sulailmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles