Tundmatu seen jätke metsa kasvama

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli mükoloogiaprofessor Urmas Kõljalg soovitab seenele minnes jälgida üht raudset reeglit: ära korja kunagi seent, mida sa ei tunne!

Urmas Kõljalg pani seenelistele südamele pista korvi ja hiljem pannile või potti üksnes neid seeni, mida nad täie kindlusega tunnevad. «Kui tekib juba väikene kahtlus, siis parem on sellist seent mitte korjata,» lisas ta.


Järvamaa metsades pole Kõljala teada palju surmavalt mürgiseid seeni, mistõttu tasub enne metsa minekut endale selgeks teha, kuidas need välja näevad.
Kõljala arvepidamise järgi on viimase kümne aasta jooksul ilmunud Eestis paarkümmend seeneraamatut, mille hulgas on ka mitu väga head. Tema soovitab osta Kuulo Kalamehe ja Vello Liiva raamatu «400 Eesti seent».


Kõige rohkem on Kõljala teada Eestis probleeme valge kärbseseenega, mida aetakse segamine šampinjonidega.
Seda, et seenesöömisest keegi on surmava mürgituse saanud, juhtub Kõljala kinnitusel Eestis harva. «Viimase viie või kümne aasta jooksul mõni üksik juhtum,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles