Raamat seedimisest kujunes Saksamaal bestselleriks

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WC-paber
WC-paber Foto: Wikipedia.org

Eelmise aasta märtsis ilmus Frankfurdi Goethe instituudi doktorandilt Giulia Endersilt Saksamaal "Darm mit Charme" ("Sarmikad soolikad" – toim), mida müüdi kahe kuu jooksul ainuüksi saksakeelsena 200 000 eksemplari.

Raamatu vastu tundsid huvi ka teiste maade kirjastajad. Giulia Enders kirjutab, et organismi kõige vähem hinnatud osaks peetud seedimine on aju olulisim nõuandja. "Oleme põhjendamatult uhked saavutuste üle, mida suudavad meie aju ja süda, pidades oma soolikaid samal ajal vaid veidi rohkemaks kui häbenemisväärseks toruks, mis toodab pruune jäätmeid ja kõhutuuli," selgitab ta.

Enders toob esile, et vähesed teavad fakti, et väljaheitega tegeleb vaid väike osa seedetraktist, mille kogupikkus on kaheksa meetrit; et seedetraktis toodetakse 20 liiki hormoone ja selles on tuhandeid liiki baktereid; et seda kontrollib närvisüsteem, mis on peaaegu sama keeruline kui ajul. "Teadlased on alles viimastel aastatel hakanud uurima võimalust, et seedimine mõjutab meie vaimset heaolu, motivatsiooni, mälu ja moraalitunnet rohkem kui DNA," ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles