Võta klapid peast ja lase rong läbi!

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: OLE/Internet

Esmaspäevast pühapäevani toimub üleriigiline raudteeohutusnädal „Võta klapid peast ja lase rong läbi!“, mis juhib tähelepanu liikluses kõrvaklappide kasutamisega seotud riskidele.

Kampaaniat korraldab MTÜ Operation Lifesaver Estonia (OLE) koostöös tehnilise järelevalve ameti, politsei- ja piirivalveameti, maanteeameti ja päästeametiga.

OLE juhatuse esimehe Tamo Vahemetsa sõnul on kõrvaklappide kandmine liikluses muutunud sama tavapäraseks ja rutiinseks tegevuseks kui sotsiaalmeedias aja veetmine. „Tänaval kõrvaklappidest muusikat kuulavad inimesed asetavad ennast justkui mulli sisse, kaotades sel moel suure osa oma võimest tähele panna kaasliiklejaid ja ümbritsevat keskkonda. Kuid raudtee turvalise ületamise eeltingimuseks on kõikide meeltega kohal olemine. kui juba rongi signaali ei kuulda, mis siis veel rääkida kõrvalseisva kaaslase suulisest hoiatusest," märkis Vahemets. Tema sõnul ei ole vedurijuhtidel võimalik kiiresti peatuda või traagiliste sündmuste ärahoidmiseks manöövreid sooritada. Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Anvar Salometsa sõnul on raudteeõnnetuste peamiseks põhjuseks jätkuvalt hooletus ja liiklusreeglite eiramine. „Otsasõidujuhtumite arv on viimasel aastal murettekitavalt tõusnud ja siin on märgusõnaks just hooletus. Suur osa õnnetustest toimus seetõttu, et raudtee ületaja ei märganud rongi segavate faktorite tõttu- kõrvaklappidest muusika kuulamine, telefoniga rääkimine, jalgrattaga sõites raudtee ületamine. Kuni liikleja ei teadvusta, et ohutuse raudteel tagab üksnes teadlikult tähelepanelik ja hoolas tegutsemine, pole võimalik ohuolukordi raudteel ära hoida," rääkis Salomets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles