Kutsikatega emakoer jäeti julmalt maantee äärde

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustreeriv
Koer. Pilt on illustreeriv Foto: Erakogu

Türi vallas Kabalas Türi-Arkma teel sõitnud inimesed märkasid nädala esimesel poolel Kabalas maanteele jooksvaid koeri - üht suurt ja kaht väiksemat. Esialgsetel andmetel oli nädala alguses hoolimatu inimene emakoera koos kahe kutsikaga autost välja visanud.

Kabalas teeäärset taaskasutuskauplust pidav Merle Lönnfors ütles, et kuulis juba esmaspäeval tee pealt koerte haukumist ja autode signaalitamist. Asja uurima minnes selgus, et tegemist oli emakoera ja kahe kutsikaga. Ta viis koertele süüa ja kuuskede alla kasti, kus koerad saaksid magada. «Keegi oli juba varem sinna jope viinud, aga vihma tõttu oli see märg,» täpsustas ta.

Et koerad olid aravõitu, ei andnud nad esialgu kätte ega lubanud end puudutada. Samuti ei õnnestunud Lönnforsil pühade tõttu saada kätte kedagi loomade varjupaigast.

Eile, 24. juunil õnnestus Lönnforsil kutsikad siiski kätte saada ning ta paigutas läbimärjad kutsikad sooja. Emakoera kätte saada ei õnnestunud, kuid Lönnforsi ütlust mööda oli ta veel eile õhtul maja juurde tehtud pesas. Täna hommikuks aga oli koer kadunud. «Ei ole teda enam näinud,» sõnas Lönnfors ennelõunal. Samuti on praeguseks kaks kutsikat juba Viljandis loomade varjupaigas.

Lönnfors teab, et kuna kutsikad on Türi valla territooriumil, peab kõik kulud tasuma Türi vald. «See pole õiglane, sest iga loomaomanik peaks ise vastutama ja abi otsima, mitte koeri hülgama,» märkis Lönnfors.

Ta on üsna kindel, et emakoer koos kahe kutsikaga visati välja autost. «Kui mõni auto teele jooksnud koera tõttu hoo maha võttis, jooksid nad auto juurde, aga nähes, et see pole õige auto, jälle eemale,» kirjeldas naine.

Tema hinnangul on koeri üsna halvasti koheldud - koertel oli karv laiguti maas ning loomad olid alatoidetud. Samuti on tegemist väikeste toakoertega, kes Lönnforsi meelest külma ei talugi. Senini kadunud emakoera turja kõrgus maast oli naise sõnul maksimaalselt paarkümmend sentimeetrit.

Üks kutsikatest oli aga teisest peaaegu poole väiksem ning ilmselt palavikus. «Ta kaalus vaid paar kilo, oli kuum ja värises,» täpsustas Lönnfors.

Koerte võimaliku omaniku leidmiseks ning nende tee äärde jätja välja selgitamiseks palub Lönnfors kõigil, kes juhtusid nägema kutsikate tee äärde jätmist või teavad kedagi, kel säärased koerad kodus olid, ühendust võtta telefonil 5050 441. Ka võiksid ühendust võtta need, kes on näinud emakoera. «Ehk saame ka tema turvalisse kohta viia,» lisas Lönnfors.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles