Arvo Sarapuu peaministrile: mida olete teinud, et kolledžit ei suletaks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti ja Arvo Sarapuu
Kersti ja Arvo Sarapuu Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Arvo Sarapuu andis täna ennelõunal parlamendis peaministrile arupärimise, kus küsib, kas Türi kolledži sulgemise järel võib sama saatus ees oodata ka Pärnu ja Narva kolledžit.

RIIGIKOGU STENOGRAMM
Arvo Sarapuu:
Lugupeetud Riigikogu aseesimees! Head kolleegid! Annan üle arupärimise peaministrile seoses Türi Kolledži ja teiste kolledžite regionaalpoliitilise tähtsusega. Oleme palju lugenud erinevatest uuringutest, mis näitavad, et maakondade teenusestruktuur halveneb. Maapiirkondades jääb töökohti vähemaks, piirkondlik atraktiivsus väheneb.

Maapiirkondade arenguid ongi üritanud erinevatel aegadel turgutada erinevate hoobadega. Üks nendest on olnud koostöö ülikoolidega ning kolledžite avamine vastavates Läänemaa, Pärnumaa, Ida-Virumaa maakondades. Alates 1990. aastatest on olnud Eestis kindel hariduspoliitiline suund regionaalsete kolledžite asutamiseks. Nüüd on aga Tartu Ülikool teatanud Türi Kolledži sulgemisest. Türi Kolledž on oluline õppeasutus mitte ainult Türi valla ja Järvamaa, vaid kogu Kesk-Eesti jaoks. Sama seose võib tuua ka teiste kolledžite ja piirkondade vahel. Ja meil on järgmised küsimused peaministrile.


Mida te peaministrina olete ette võtnud peale seda kui saite teada, et Järvamaa maakonnas suletakse Türi kolledž? Kuidas te saate aru Eesti regionaalpoliitika tähendusest ning kas ülikoolide füüsiline kohalolek maakondades on osa riigi regionaalpoliitikast?


Valitsuse poliitikud teevad pea iga nädal pressiteateid, kus rõhutavad, et aastal 2011 hariduskulud kasvavad. Kas see tähendab seda, et kui aastal 2012 hariduskulud kasvavad veelgi, siis suletakse Tartu Ülikooli Pärnu ja Narva kolledž?
Ja lõpuks terve Järvamaa kogukond on ühtselt Türi kolledži sulgemise vastu. Üksmeel on siin poliitiliste jõudude vahel ning selgelt on väljendunud oma suhtumist ka Raplamaa. Miks siis ikkagi valitsus ei ole välja töötanud regionaalseid meetmeid kolledži jätkamiseks kui kogukondlik vajadus ja soov on niivõrd selge? Aitäh!
 

ARUPÄRIMINE

Hr Andrus Ansip
Peaminister 19.10.2010

Türi Kolledži regionaalpoliitilisest tähtsust

Lugupeetud härra Andrus Ansip
Oleme palju lugenud erinevatest uuringutest, mis näitavad, et maakondade teenustestruktuur halveneb. Maapiirkondades jääb töökohti vähemaks, piirkondlik atraktiivsus väheneb. Maapiirkondade arengut ongi üritatud erinevatel aegadel turgutada erinevate hoobadega, üks nendest on olnud koostöö ülikoolidega ning kolledžite avamine vastavates (Läänemaa, Pärnumaa, Järvamaa, Ida-Virumaa) maakondades.


Alates 1990-ndatest aastatest on olnud Eestis kindel hariduspoliitiline suund regionaalsete kolledžite asutamiseks. Nii on asutatud kolledžid Türile, Pärnusse, Haapsalusse, Viljandisse, Narva, Rakveresse. Nende tegevust on lisaks nn. emaülikoolidele olnud toetatud ka riiklikult, kui põhimõttelist ja regionaalpoliitiliselt olulist suunda. Kahjuks pole enam hilisematel aastatel riigieelarves regionaalsete kolledžite arendamisele samalaadset tähelepanu pööratud. Türi Kolledžis on õpetatud keskkonnakorralduse eriala, mis on ka rahvusvaheliselt akrediteeritud ja leidnud head tunnustust.
Nüüd on aga Tartu Ülikool teatanud Türi Kolledži sulgemisest. Õppeprorektor on avalikult ja selgelt välja öelnud järgmist "Kolledžil puudub täna kriitiline hulk inimesi tegevuse jätkamiseks, sest sadakond tudengit ja vaid kolm oma õppejõudu pole piisav, et tervet institutsiooni ära majandada".


Türi Kolledži asutamine oli regionaalpoliitiliselt väga tähtis samm kogu Kesk-Eesti piirkonna jaoks. Türi Kolledži sulgemine mõjutab kogu regiooni arengut ning süvendab Kesk-Eesti mahajäämust teiste Eesti piirkondadega.
Türi Kolledž on oluline õppeasutus mitte ainult Türi valla ja Järvamaa, vaid kogu Kesk-Eesti jaoks. Sama seose võib tuua ka teiste kolledžite ja piirkondade vahel.
Ka Vabariigi President on rõhutanud, et elu ei tohi koonduda Eestis vaid nelja tõmbekeskuse ümber.

Meie küsimused on järgmised:
1. Mida Te peaministrina olete ette võtnud peale seda, kui saite teada, et Järvamaa maakonnas suletakse Türi Kolledž ?
2. Kas pooldate ülikooli avalikku selgitust, kus sulgemise põhjusena tuuakse välja ainult majanduslik otstarbekus?
3. Kuidas Teie saate aru Eesti regionaalpoliitika tähendusest ning kas ülikoolide füüsiline kohalolek maakondades on osa riigi regionaalpoliitikast?
4. Valitsuse poliitikud teevad pea iga nädal pressiteateid, kus rõhutavad, et aastal 2011 hariduskulud kasvavad? Kas see tähendab seda, et kui aastal 2012 hariduskulud kasvavad, siis suletakse Tartu Ülikooli Pärnu ja Narva kolledž?
5. Terve Järvamaa kogukond on ühtselt Türi Kolledži sulgemise vastu. Üksmeel on siin poliitiliste jõudude vahel ning solidaarsust on selgelt väljendanud ka naabermaakond Raplamaa? Miks siis ikkagi valitsus ei ole välja töötanud regionaalseid meetmeid kolledži jätkamiseks kui kogukondlik vajadus ja soov on niivõrd selge?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles