Koeru keskkooli vilistlased nõuavad direktorilt aru

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeru vallavolikogu liige ja Koeru keskkooli direktor Tiit Kalda ja vallavanem Aldo Tamm.
Koeru vallavolikogu liige ja Koeru keskkooli direktor Tiit Kalda ja vallavanem Aldo Tamm. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

23 Koeru keskkooli vilistlast kirjutasid avaliku kirja, kus tunnevad muret, kas vallavanem Aldo Tamme umbusaldamisega ei lasta põhja ka riigigümnaasiumi loomise ideed.

Vilistlased süüdistavad direktorit, et see ei julge volikogu liikmena riigimehelikult käituda ja hoiab direktori toolist kinni.


«Kuna oleme õhku visanud lisaks oma muredele võib-olla ka alusetuid süüdistusi oma koha hoidmises, siis tervitame direktori avalikku vastust ja põhjendusi, miks Koeru keskkooli direktor Tiit Kalda on otsustanud ühineda vallavanema umbusaldamisega,» kirjutasid vilistlased. (JT)


Avalik kiri Koeru Keskkooli direktorile, õpetajatele ja Koeru valla elanikele
Lugupeetud Tiit Kalda ja Koeru Keskkooli õpetajad
Ei ole meile enam täna üllatus, et Koerus on toimumas võimuvahetus. Selles ei ole midagi märkimisväärset, sest sarnaseid on Eesti väikestes valdades toimunud enne ja peale Koeru võimupööret. Otepää vald vahetab näiteks vallavanemat peaaegu iga poole aasta tagant.


Meie, Koeru Keskkooli vilistlased, tahame tähelepanu juhtida meile olulise Koeru Keskkooli tuleviku küsimusele, mis on kahjuks otseselt seotud tänase vallavanemaga ja Koeru Keskkooli direktori Tiit Kaldaga.


Sama tavaline, kui väikelapsi hirmutatakse kollidega kui nad magama ei lähe, räägitakse Koeru põhikooli õpilastele, et tuleb kuri naaberkeskkool ja Koeru jääb keskkoolist ilma, sest Koerus ei ole piisavalt õpilasi. Aastaid, pikki aastaid, on meile koerukatele selline hirm kuklasse hinganud. Mitte vähem aastaid ei ole räägitud ka Koeru Keskkooli reformimisest, millega me kindlustame keskkooli säilimise vähemalt ka järgmiseks neljaks kümnendiks. Aga tulemusi ei ole seni olnud.


Täna, kui toimumas on Koeru senise vallavanema umbusaldamine, umbusaldatakse vilistlaste meelest ka Koeru Keskkooli säilimist. Aldo Tamme väljapakutud idee muuta Koeru riigigümnaasiumiks on üle aastate üks esimesi konkreetseid ideid keskkooli säilimise nimel. Teemat on pidanud arutlusväärseks ka Haridus- ja Teadusministeerium, mille tulemusel on Koeru valla ja ministeeriumi vahel sõlmitud ühiste kavatsuste kokkulepe.

Isegi kui see ei ole ainuõige lahendus, siis selle idee luhtumisel võiks oodata uusi ideid.
Eelnevate vallavalitsuste ajal on räägitud lahenduste leidmisest, kuid sellega pole jõutud kaugemale aruteludest, arengukavadest - tupikseisust. Seejuures tuleb muidugi tunnustada eelmist vallavalitsust, kes leidis laenuraha, et investeerida kooli juurdeehitusse. Olles päris ausad, siis paljud meist usuvad, et betoon ja uued hooned päästavad keskkooli? Kuid uue õppehoone seinte peale pole kirjutatud, et seal võivad õppida ainult keskkooli õpilased. Sinna võib jääda ka ainult põhikool ja see teeb meid murelikuks.

Seda arusaamatum tundub meile, et umbusaldusega on kaasa minemas Koeru Keskkooli direktor Tiit Kalda. Kas tõesti ei taju direktor reaalsust, et lähemate aastate jooksul suletakse Eestis mitmeid keskkoole ja üks neist võib olla suure tõenäosusega ka Koeru Keskkool? Et kooli direktor on tõmmatud poliitmängu, milles eesmärk ei ole Koeru arendamine, vaid mõne vallavolikogu liikme otsesed majanduslikud huvid. Kas tõesti pole piisavalt riigimehelikkust, et tõusta püsti ja öelda, et mina selles jamas ei osale? Miks on vaja lasta riigigümnaasiumi idee põhja juba enne, kui see saab oma elujõudu tõestada?

Kas selle taga on isiklik heaolu ja kartus, et riigigümnaasium vajab kompetentsemat juhti ja koos vallavanemaga selle idee põhja laskmine oleks hea võimalus oma mugavat positsiooni kindlustada? Tahaksime väga loota, et see nii ei ole. Tahame loota, et direktori jaoks ei ole isiklikud huvid üle üldistest huvidest ja soe tool sama oluline nagu kassipojale pesa, kus viimast tuleb suure vaevaga, ikka küüs küüne haaval pesa küljest lahti rebida.

Ühtlasi soovime teada milline on tänase direktori Tiit Kalda visioon ja nägemus ning konkreetne tegevusplaan, et tõsta Koeru Keskkooli konkurentsivõimet, et võiksime ka kooli 300 aastaseks saamisel astuda Koeru Keskkooli.

Kuna oleme õhku visanud lisaks oma muredele võib-olla ka alusetuid süüdistusi oma koha hoidmises, siis tervitame direktori avalikku vastust ja põhjendusi, miks Koeru Keskkooli direktor Tiit Kalda on otsustanud ühineda vallavanema umbusaldamisega. Kirja võib saata tagasi vilistlastele või avaldada Koeru operatiivseks infovahetuse kanaliks saanud Koeru foorumis www.koerufoorum.net.


Meid suurde ellu lennutanud kodukooli säilimise nimel jõudu soovides!

Kaarel Kutti
Heleri Holm
Katre Tatrik
Gerli Saar (Martõnova)
Ermo Vihtre
Malle Kesa
Birgit Ivanova
Monica Rajadi
Lauri Bobrovski
Jaak Tammik
Jaan Tammik
Helena Tammik
Alo Aas
Silver Flink
Tiivi Pihla
Silja Pagland
Andres Mihkelson ( 34. lend, lahkus pärast põhikooli)
Erik Perlin
Kaisa Abner
Kalver Kluus
Jaan Kutti
Merily Mets
Hardi Ivask

TIIT KALDA VASTUS

Lp Kaarel Kutti ja vilistlased
Tänan muret tundmast Koeru Keskkooli tuleviku pärast. Paraku on kooli tõmbamine poliitilisse võitlusse üsna inetu tegu. Ja ainult selleks, et säiliks sobimatule vallavanemale koht.
Kahjuks ei vasta paljusõnalises kirjas toodud seisukohad kaugeltki tõele. Püütakse luua üsna demagoogiliselt kuvand Koeru Keskkoolist kui halvast koolist, Kaarel, kas seda õpetas sulle Marju Lauristin?
Koeru koolis on viimastel aastatel gümnaasiumiõpilaste arv suurenenud, riigieksamite tulemuste poolest oleme vabariigis esikolmandiku hulgas, mõnel aastal isegi päris eesotsas. Meie hea töö tembeldatakse nüüd halvaks. Samas olukorras olevatel naaberkoolidel selliseid tulemusi ei ole, palun tutvuge faktidega.
Riigigümnaasiumi loomise idee pakkus välja Haridus- ja Teadusministeerium. Allakirjutatud kavatsuste lepingu üheks mõtteks on head suhted naabervaldadega, paraku on need vallavanem Aldo Tamme süül halvad, see on ka umbusaldamise põhjuseks, kuigi põhjuseid on ka teisi ja mitte vähe. Uuel vallavanemal on kindlasti paremad võimalused suhete parandamiseks ja seega ka riigigümnaasiumi idee realiseerimiseks.
Kurvastab, et kirjale on alla kirjutanud paljud, kellel on olemas iseseisva mõtlemise võime. Minu eesmärgiks on olnud alati Koeru kooli parem käekäik ja see, et kooli lõpetajad oleksid hea käitumisega ning eluks ette valmistatud.
Kirjas toodud mitmesugused oletused minu isiku suhtes on mulle solvavad, tundub, et te ei tunne üldse mind.
Tervitustega
Tiit Kalda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles