Paide aukodaniku lastelaulud jõudsid heliplaadile

Birgit Itse
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Sander Ilvest

Eesti Rahvusringhääling koostöös Arvo Pärdi keskuse ja Raadio Laste laulustuudioga annab välja Arvo Pärdi lastelaulude CD "Lapsepõlve lood".

Plaadile "Lapsepõlve lood" on kogutud valik Arvo Pärdi lastelaule, mis on kirjutatud vahemikul 1956-1970, enamasti näidenditele ja multifilmidele. Neist suur osa on tänaseni vaid arhiiviriiulitel seisnud.

Laste jutud ja laulud, nende mängumaailm olid Pärdi jaoks igapäevane loomulik keskkond. Veel praegugi, palju aastakümneid hiljem, teab ta peast hulga lasteriime ja naljasalme ning võib neid parajal hetkel taskupõhjast puistata. Lastega leiab Arvo Pärt kergesti ühise keele – samamoodi lapsed ka temaga.

"Ma käisin iga päev lasteaias, kuni keskkooli lõpuni," ütleb Arvo Pärt ja jääb kuulajale kavalalt otsa vaatama. Alles pärast mõõdukat pausi lisab ta: "Minu ema oli Rakveres lasteaiakasvataja ning pärast oma koolitunde läksin ikka ema juurest läbi." Seal istus tulevane helilooja tihti klaveri taha ning mängis või improviseeris oma väikestele sõpradele.

Plaat on sündinud laulja ja dirigendi Kadri Hundi algatusel, soovist salvestada Arvo Pärdi lasteloomingut Raadio Laste laulustuudioga ning seda ka laiemalt Eesti laste- ja mudilaskooride repertuaari tuua.

Plaadi jaoks valmisid helilooja Tauno Aintsil koostöös Arvo Pärdiga klaviiridest ja filmimuusika partituuris laiali paisatud lauludest uued värvikad instrumentaalseaded. Kõik seaded on plaadil ka eraldi fonogrammidena välja toodud – eelkõige hõlbustamaks muusikaõpetajate tööd ning andmaks lastele võimaluse kas või kodus ansambli saatel laulda.

Plaadil kõlavad:

1. Mina olen juba suur (Käin juba lasteaias) * I Am Already Big (0:57)

2. Lepatriinu laul * Ladybird's Song (1:43)

3. Konnad * Frogs (1:11)

4. Kus sa viibid, jõuluvana? * Where Are You, Father Christmas? (1:42)

5. Jõuluvana * Santa Claus (1:31)

6. Las vihistab * Let the Snow Swish (1:51)

7. Jaaniussi laul * Firefly's Song (1:39)

8. Nukul pole nime * The Doll Has No Name (1:28)

9. Memme musi * Mommy's Kiss (1:23)

10. Tere, raamat! * The Book (1:53)

11. Koolitee * Road to School (2:25)

12. Okasroosike * Sleeping Beauty (2:19)

13. Väike motoroller * The Little Motor-Scooter (1:53)

14. Aatomiku laul * The Song of Atom-Boy (2:22)

15. Suvine valss * Summer Waltz (3:15)

Plaadi esitluskontsert toimub Sügisjazz 2015 raames homme, 6. oktoobril, Tallinnas Vene kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles