Koolipoiss unistab orelist ja aurikust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Raske on leida osavamate kätega poissi, kui on Paide ühisgümnaasiumi õpilane Timo Mäeots, kes võlub kauni muusika välja nii orelist, kitarrist kui ka klaverist ning meisterdab esikohaväärilisi mudelpaate.

Enda iseloomustamiseks ütleb Timo, et on laisk, kuid kaval ja seetõttu efektiivne. «Ma olen laisk, kohutavalt!» tunnistab ta.
Timole ei meeldi asju pikalt ette plaanida, vaid neid kohe teoks teha. Kui ebaõnnestub, teeb ümber ja proovib uuesti.
Ennast iseloomustab Timo veel sõnaga universaalne. Ta ei tunne, et tal oleks mõnd tugevat külge, kuid oma nõrgaks kohaks peab matemaatikat.

Hobisid tuleb aina juurde
Laulma hakkas Timo kolmeaastaselt. Praegu laulab bassi Paide ühisgümnaasiumi segakooris, Järvamaa poistekooris ja Paide ühisgümnaasiumi poisteansamblis Unistajad.
Laulmise avastas ta muusikaõpetaja Anne Rikbergi kaudu, kes ajendas teda koori tulema ja kes pani kokku poisteansambli.
Eelmisest aastast valib Timo poisteansamblile repertuaari ja kirjutab lauluseadeid. Kui kõik ei kõla proovis täpselt nii, nagu peaks, nikerdab ta selle kohapeal õpetaja Rikbergi käe all sobivaks.
Umbes nelja-aastaselt hakkas Timo klaveril raadiost kuuldud lugusid järele klimberdama.
Kitarri on õppinud Timo iseseisvalt, selleks kulus tal umbes viis kuud, praeguseks on ta mänginud juba kaks aastat. Kitarri mängib ta tihtipeale teistele saateks või niisama seltskonnas.
Selles, et Timo mängima hakkas, on suur osa isa vanal pillil, millel on õppinud nii tema isa kui ka tema vanem vend. «See on ajalooline kitarr,» sõnas ta.
Orelit on Timo õppinud umbes aasta. Praegu käib ta kaks korda nädalas harjutamas Paide kirikus. Nüüdseks on tal olnud kirikus kolm esinemist.
Tee oreli juurde avastas Timo klaveriõpetaja Olaf Lääne, kes küsis, kas Timo ei tahaks proovida orelit mängida. Pärast esimest proovitundi sattus Timo õhinasse ja sellest jäi ka huvi.
Timo meelest ongi teda kõige rohkem mõjutanud eriala- ja oreliõpetaja Olaf Lääne, kes on ikka tagant utsitanud ja toetanud, et ta korralikult õpiks. «See õpetaja pole alla andnud, ta teab, et suudan paremat,» lisas ta.
Ära märkis Timo ka oma solfedžoõpetaja Luule Läänet, kes on teda samuti aidanud ja toetanud, et teooria oleks selge.
Timole meeldib nokitseda vanade asjade kallal. Praegu kõpitseb ta vana hõbeuuri, mida tahab seada töökorda.
Samuti meeldib talle ehitada mudeleid. Timo selgitas, et elab oma mudelitega uuesti läbi lapsepõlve, kus tal polnud täpselt selliseid mänguasju, mida ta oleks soovinud.
Oma mudelitest nimetab Timo pooleliolevat purjekat Jõhvikas, mis on raadio teel juhitav. Selle ehitamist alustas ta üle-eelmise suve lõpus ja sel kevadel tegi proovisõidu Paide tehisjärvel, kus avastas esimesed vead. Suvi kuluski purjekat parandades ja täiustades.
Ehitamise pisik on tulnud isalt, Timo hakkas juba väiksena temaga kaasas käima ja vaatama, mida ta teeb. Maailma tasemelt on Timol ette näidata väiksemalt, umbes 20 osalejaga mudelpaatide ehitame võistluselt saadud esikoht.

Isa annab eeskuju
Oma perekonda peab Timo väga tähtsaks. Kõik toetavad teda omast vaatenurgast: isa aitab probleeme lahendada ja tehnilistes asjades, ema tuleb välja mõne hea mõttega, vanem vend aitab nii, kuidas saab. Oma eeskujuks peab Timo isa, kes on elus kõigega edukalt toime tulnud ja praegu samuti ehitab.
Oma vabaks ajaks peab Timo olukorda, kui ta istub mugavas toolis arvuti taga ja vaatab lihtsalt mõnd filmi või surfab netis. «Põhimõtteliselt on mul alati midagi teha,» kinnitab ta.
Pärast põhikooli kavatseb Timo jääda Paide ühisgümnaasiumi, aga pärast keskkooli minna Tartusse või Tallinna.
Tulevikuplaane on Timol küll ja küll. Kunagi tahaks ta endale päris oma väikest metallitöökoda. Tema unistusse kuulub ka orel, kuid siis tekib küsimus, kuhu see panna.
Aur ja aurutehnika on köitnud Timot juba lapsest saati. Septembris viis ta täide kauase unistuse ja käis ära töötava veduri kabiinis.
Vahel on ta mõelnud, et võiks elada varasemal ajal, umbes 19. sajandi alguses, sest siis oli maailm tema meelest palju huvitavam. Näiteks siis oleks ta võinud minna lähimasse töökotta ja küsida, kas ta tohib vaadata, kuidas see või too masin töötab.
Ideaalis elaks Timo talumajas, kuhu viib kaunis tammeallee. Maja juurde kuulub suur maalapp väikse metsa ja järvega. «Järvel seisab väike aurik, nagu ikka,» paneb Timo I-le punkti. «Sellised imelikud unistused...»

Timo Mäeots

Sündinud 12. juunil 1995 Paides.
Õpib Paide ühisgümnaasiumi IX klassis, kevadel lõpetas Paide muusikakoolis klaverieriala.
Huvid:
Laulmine (solist, Paide ühisgümnaasiumi segakoor, Järvamaa poistekoor, Paide ühisgümnaasiumi poisteansambel Unistajad), klaveri-, kitarri- ja orelimäng, rattasõit, ehitamine, käsitöö ja fotograafia.
Saavutused:
2007/08. õ-a esikoht maakonna töö- ja tehnoloogiaõpetuse olümpiaadil, 2009/10. esikoht maakonna VIII kl vene keele olümpiaadil, 2009/10. õ-a I maakonna VIII kl inglise keele olümpiaadil, 2008. a esikoht Eesti meestelaulu seltsi ansamblite võistulaulmisel poisteansambli koosseisus, 2009. a esikoht Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevadel poisteansambliga Unistajad ja lootustandva bassi auhind, 2010. a esikoht I üleilmsel mudelpaatide võistuehitamisel aurikuga Liisa.


KOMMENTAAR
Anne Rikberg

Timo muusikaõpetaja ja poisteansambli Unistajad juhendaja

Timot iseloomustada pole raske: ta on sihikindel, võimalusel oma unistusi teostav, muusikaliselt väga andekas ja meeldiv noormees.
Timo on kodust kaasa saanud väga hea kasvatuse. Tal on palju huvisid. Ta on lõpetanud Paide muusikakooli klaveri erialal ja alustas juba eelmisel aastal Olaf Lääne juhendusel oreliõpinguid.
Mais, kui Paide Püha Risti kirikus oli Paide muusikakooli sümfoniettorkestri ja Paide kooride ühine Andrew Lloyd Webberi muusikalihittide kontsert, tegi Timo debüüdi orelikunstnikuna.
Timo õppis iseseisvalt selgeks kitarrimängu, nii et ta on suureks abiks ansambli ja solistide saatjana.
Oleme saanud nautida ka Timo klaverimängu, eelmisel õppeaastal saatis Timo klaveril ka muusikaõpetuse olümpiaadil osalenud õpilaste laulmist. Ta on andekas noormees ja ausalt öeldes mulle ei meenugi, et mul varem muusikaliselt nii andekat õpilast oleks olnud. Timo on mulle hea sõber.

Priit Saar
Paide ühisgümnaasiumi IX klassi õpilane, Timo parim sõber

Timo on väga omapärane inimene, eriti oma hobide ja mõtteviisi poolest. Tihti ta teeb asju teistmoodi kui enamik inimesed või lihtsamalt öeldes keerulisemalt, aga tal tuleb see lõpus hästi välja.
Tal on vähe vaba aega, sest ta tegeleb kogu aeg hobidega või käib koolis, kuid ta suudab siiski vahel aja maha võtta. Koolis saab ta ka päris hästi hakkama, arvestades seda, kui vähe aega tal õppimiseks on. Timoga on alati lõbus, sest kui me koos oleme, pole kunagi olnud isegi kümneminutilist pausi, kui me ei naeraks. Võib-olla on see üks põhjus, miks parimad sõbrad oleme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles