Järvamaa noored ei naaseks pärast välisõpinguid Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Dream Foundation Eesti viis Järvamaa karjäärimessil noorte seas läbi küsitluse, millest selgus, et 46 protsenti vastanutest ei pöörduks pärast välismaal õppimist Eestisse tagasi.

Koduriiki naasmises oli kindel seevastu 40 protsenti ning seisukohta ei osanud võtta 14 protsenti Järvamaa noortest.
Kokku küsitles organisatsioon 101 Järvamaa koolide õpilast, kellest 42 soovis välismaale õppima minna ning 14 kindlasti Eestisse jääda. Üleäänud vastajad polnud küsimuses veel kindlat seisukohta võtnud.
Oluliste põhjustena, miks võõrsile suunduda, toodi välja eelkõige uute kogemuste saamise ja keeleoskuse parandamise võimalus. Samuti mainiti sageli veel uutele väljakutsetele vastu astumist, konkurentsieelist tööturul ning ka iseseisvumist.
Peamiste takistustena näevad Järvamaa noored võrdselt võõrkeelse suhtluse ja õppetööga hakkama saamist ning rahastamise probleemi, mida mainiti vastavalt 56 ja 55 korda. Murettekitavaks osutusid ka kooli kõrvalt töö leidmine ja ülikoolidesse sissesaamise küsimus.
Dream Foundation Eesti esindaja Virge Tamme ütles, et mure välisõpingute finantseerimise pärast tuleneb tihti vähesest informeeritusest. «Nii mõneski Euroopa riigis on võimalik täiesti tasuta õppida ja ära ei maksa unustada ka stipendiumivõimalusi,» ütles Tamme.
Ei maksa ka alahinnata Eesti noorte keele- ega õppimisoskust. «Seni ei ole Dream Foundationi kaudu välismaale õppima läinutest veel mitte keegi kurtnud, et ei saaks hakkama,» sõnas Tamme, «kõik on väga tublid olnud.»
Kõige populaarsem sihtriik Järvamaa noorte seas on USA, kuhu sooviks võimalusel õppima minna 40 vastanut. Järgnesid Suurbritannia 37 nimetamisega ning Saksamaa, kuhu läheks 32 gümnasisti. Skandinaaviamaadest osutus populaarseimaks Taani.
Küsitluses osalesid Järvamaa kutsehariduskeskuse, Paide täiskasvanute keskkooli, Türi gümnaasiumi, Oru põhikooli, Järva-Jaani gümnaasiumi, Sõrve-Jaani gümnaasiumi, Aravete keskkooli, Koeru keskkooli, Vodja kooli ning Laupa põhikooli õpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles