Agu Uudelepp: Maainimesel on kummikud jalas ja sõnnikuhark käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp.
Agu Uudelepp. Foto: Postimees/Scanpix

Politoloog Agu Uudelepp arutles selle üle, kuidas maaelu võiks linnainimesele natukenegi ilusamana paista. „Tallinlase jaoks on maaelu kui avastamata Ameerika – seda lihtsalt ei ole olemas!“ väitis ta.

Uudelepa sõnul loob sõna „maaelu“ linlaste mõtetes kaks seost: maaelu tähendab põllumajandust ja maaelanik on asotsiaalne joodik.
Uudelepp sõnastas veel teisegi maainimese kuvandi: kummikud jalas, sõnnikuhark käes.

Maarahva suurimaks probleemiks pidas Uudelepp eestkõneleja puudumist. Ta väitis, et maal elavast kümnest inimesest tegeleb põllumajandustootmisega vaid üks ning põllumees räägibki siis vaid selle ühe inimese nimel. „Kes räägiks nende üheksa nimel?“ küsis ta. „Kui maarahval eestkõnelejat pole, siis maarahvas ongi... põllumehed.“

Uudelepa hinnangul vajavad maainimesed sellist juhti, keda ka linnainimesed saaksid tõsiselt võtta. Peale oma kangelaste vajab maarahvas tema arvates ka oma lugusid. „Maaelul puudub täielikult ja absoluutselt oma suur, 21. sajandisse sobiv lugu, mis oleks mõistetav nii maa- kui linnainimesele,“ ütles ta. (JT)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles