Vee-ettevõtete liit soovitab seoses pakasega veetorud üle kontrollida

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Eesti vee-ettevõtete liit (EVEL) soovitab seoses saabunud pakasega vanad veetorud aegsasti üle kontrollida ja probleemsed kohad käepäraste vahenditega soojustada.

EVELi tegevjuhi Vahur Tarkmehe selgitusel on torude jäätumise oht tõsisem ajal, kui lund on vähe ja pakane on pääsenud maapinnale hästi ligi – nagu ka praegu on juhtunud. "Eriti tasuks probleemile tähelepanu pöörata neil, kellel on torustikuga juba varem probleeme ette tulnud. Tõenäosus, et toru külmal lumevaesel perioodil kinni jäätub, on kindlasti suurem,“ lausus ta. Ehitusnormide järgi tuleb vee- või kanalisatsioonitoru paigaldada allapoole maapinna külmumise piiri, kuid vanemate hoonete ümbruses on mullakiht sageli paigast nihkunud või kulunud, teatas EVEL. Külmanõrgad kohad on enamasti sissetallatud või sõidetud teerajad, toru sisseviik hoone vundamendi juures, külm kelder või külmad välisseinad, mille soojapidavusele tuleks erilist tähelepanu pöörata.

„Kõige ebameeldivam pakase tagajärg on toru lõhkemine maapinnas, mille põhjus on temperatuurimuutustega kaasnev pinnase liikumine,“ selgitas Tarkmees. „Eriti haavatavad on malmtorud ja nende ühenduskohad, mis on meil vanemate hoonete juures küllaltki levinud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles