Eestlaste sissetulekute ja säästude kasvust võidavad välismaalased

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Margus Ansu / Postimees

Et majapidamiste sissetulekud ja säästud kasvavad endiselt kiiremini kui laenukohustused, tagastab Eesti välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasab.

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar tõdes, et surenenud sissetulekute toel kasvasid majapidamiste omanduses olevad sularaha ja hoiused aastaga ligikaudu üheksa protsenti ehk 6,5 miljardi euroni. Laenukohustused suurenesid samal ajal 4,5 protsenti ehk 8,1 miljardi euroni. «Laenukasvu veab peamiselt pikaajaliste eluasemelaenude kasv, aga ka autoliisingu maht on kasvanud,» täpsustas Raudsaar.

Väikese investeerimisaktiivsuse tõttu on ettevõtete võlakohustuste kasv tagasihoidlik. Et Eesti majapidamised, ettevõtted ja valitsemissektor säästsid eelmise aasta kolmandas kvartalis rohkem kui investeerisid, oli Eesti majandus seetõttu välismaa suhtes netolaenuandja. «See tähendab, et nii nagu viimasel kuuel aastalgi paigutati või tagastati välismaale endiselt rohkem finantsvarasid kui sealt kaasati,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles