Linnavolikogu otsustas alustada läbirääkimisi valdadega liitumiseks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Paide linnavolikogu võttis oma tänasel istungil vastu otsuse, millega teeb kõikidele Järvamaa omavalitsustele ettepaneku alustada läbirääkimisi haldusterritoriaalse reformi läbiviimiseks ning omavalitsuste ühinemiseks Järvamaal.

Eelnõu autori, linnavolikogu esimehe Ants Hiiemaa sõnul võisid majandusbuumi aastatel, kus inimeste palgad kasvasid vahetpidamata ning seeläbi ka omavalitsuste tulubaas, võrdlemisi edukalt hakkama saada ka väikevallad, kuid tavatingimustel, rääkimata kriisiaegadest on suurtel ja tugevatel omavalitsustel oma ülesandeid ja kohustusi täita tunduvalt lihtsam.


„Soomes ja Lätis on haldusreform juba läbi viidud ning tahes-tahtmata tuleb ka meil Eestis ükskord selle tendentsiga kaasa minna. Võime küll pead liiva ala peita ja öelda, et väikesed vallad saavad ju veel hakkama, kuid olukorras, kus Eesti 226 vallast 115s, ehk enam kui pooltes elab alla 2000 elaniku ei ole pikalt nõnda jätkamine ei mõistlik ega jätkusuutlik,“ ütles Hiiemaa.


Hiiemaa sõnul loovad suurema eelarvemahuga kohalikud omavalitsused ka suuremaid võimalusi teenuste pakkumisel ja aitavad paremini konkureerida Euroopa Liidu struktuurfondide rahalistele vahenditele. Seda eriti järgmisel 2014-2020 perioodil, mil Eestile eraldatavate meetmete mahud on tunduvalt väiksemad kui käimaoleval 2007-2013 perioodil.


Ka linnapea Kersti Sarapuu hinnangul oleks omavalitsuste ühinemise korral võita kõikidel ning ei maksaks karta, et näiteks Paide linn ja Paide valla ühinemisel võetaks külateede lumetõrjeks ettenähtud vahendid ära ning kulutataks vaid linnatänavate hoolduseks ja remondiks. „Tegelikult peaksime vaatama, kui palju on elu meie ümber muutunud ning sellega kaasas suutma käia,“ ütles Sarapuu.


„Tegelikkus on see, et Paide linna ümberkaudsete valdade lapsed käivad Paides koolis, lasteaias ja muusikakoolis, inimesed käivad Paides ujumas, teatris, poes ning spordihallis nii tegelikult on omavalitsuste piirid inimeste endi jaoks paljuski juba kadunud,“ lisas Sarapuu, kelle hinnangul on omavalitsustel mõistlik ise omavahel uues halduskorralduses koku leppida enne kui seda riigi poolt jõumeetodile tehakse, nagu näiteks Lätis.

„Kindlasti tuleks kasuks, kui vaadata omavalitsuste liitumist ka natukene teise nurga alt kui vaid oma mätta otsast. Isegi Mäo-Paide-Särevere arengukonverentsil osalenud inimesed imestasid, et Mäost Paidesse sõites tuleb läbida kaht omavalitsust.“
Ants Hiiemaa sõnul plaanitakse läbirääkimisi omavalitsuste vahel pidada 2012. aastani, et 2013. aastal koos kohalike valimistega ka võimalikud ühinemised läbi viia.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles