Vallitorn pakub maitseelamusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Vaid täna saab rännata Paide Vallitorni ajakeskuses Wittenstein nii, et igal korrusel pakutakse ka ajastule vastavat suupoolist.

Nii saab esimesel korrusel ehk muinasajas proovida metssea- ja põdraliha, ampsata kõrvale tooreid juurvilju ja rüübata peale mõdu.
Orduajas on laual leib, sool ja vesi, nagu vanadel eestlastel aastavahetuse ajal kombeks. Selle korruse perenaised Urve Schkiperov ja Aili Rebas rääkisid, et kuigi kirik ja ordu proovisid omi kombeid peale suruda, on vanade eestlaste kombed siiani kestnud. Lisaks pakuti lastele kuivatatud õunu, pähkleid ja Paide taliõunu.

Viiendal ehk tsaaride ajas toimetasid Paide slaavi kultuuriühingu Slavjanotška naised Jevgenia Rebane, Anna Hinrikus ja Anna Bareelina, kes püüdsid luua oma korrusel laadameeleolu, üks kehastudes mustlannaks, teine rändkaupmeheks. Muidugi ei puudunud ka Petruška, kes laatadel nalja viskas. Lastele pakuti barankasid, pannkooke ja tulist teed, lault ei puudunud ka samovar. Jevgenia Rebane tunnistas, et Eestis on tore elada, kasvõi seepärast, et siin saavad nad jõule pidada kaks korda, 24.detsembril ja 7. jaanuaril.

Vallitorn on täna avatud kella 17ni. Kõigile külastajatele avatakse ajakeskus aga alles uuel aastal, 5. jaanuaril. Seni saavad sinna ajarände tellida vaid grupid. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles