Koigi vallavanem peaministrile: Euroopa IT-agentuur võiks tulla Mäosse

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP Photo/SCANPIX.

Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg saatis täna pea- ja siseministrile pöördumise, milles palub kaaluda IT-agentuuri asukohana Tallinna kõrval ka Mäod.

Pöördumine seoses Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorteri asukohaga
06.12.2010. a
Eelmisel nädalal, 2.12.2010. a, teavitas siseministeerium, et Eesti ja Prantsusmaa poolt pakutud lahendus Euroopa Liidu õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT süsteemide operatiivjuhtimise ameti (edaspidi: IT-agentuur) asukohale on leidnud Euroopa Liidu liikmesriikide üksmeelse poliitilise toetuse.


Täna paistab, et Eesti riik on IT-agentuuri peakorteri asukohaks valinud Tallinna. Leian, et regionaalarengu seisukohalt tuleb kaaluda ka võimalikke alternatiive Tallinnale ning olles väga mures Järvamaa tuleviku pärast kirjutan Teile käesoleva pöördumise.


Teatavasti on Saksamaa toetamas uute EL institutsioonide loomist nö uutesse liikmesriikidesse, mille ilmekaks näiteks on IT-agentuuri peakorteri asukohana Eesti. Seega võib Saksamaa käitumist kirjeldada, kui regionaalpoliitikat Euroopa Liidu tasemel. Ütlemata meeldiv oleks kui ka Eesti leiaks vähemalt võimaluse kaaluda erinevaid alternatiive asukoha valikul.


Käesolevaga teen ettepaneku kaaluda Euroopa Liidu õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT süsteemide operatiivjuhtimise ameti peakorteri võimaliku asukohana Mäo küla Järvamaal.
Lühidalt Järvamaa olukorrast. Järvamaa on viimase kümne aasta jooksul kaotanud oma rahvastikust 11% (arvestamata Lääne-Virumaaga liitunud Lehtse valda) ning kahjuks paistab selline tendents jätkuvat. Marju Lauristin on tekkinud olukorda tabavalt võrrelnud barankaga, kus keset Eestit laiutab tühjus. Peamiseks põhjuseks tuleb lugeda tasuvate töökohtade kadu piirkonnast.


IT-agentuuri peakorteri Järvamaal asumine muudaks piirkonna atraktiivseks ettevõtjatele, ülikoolidele ja kodanikele.
Palun Teil leida võimalus pöördumises toodud ettepanekut kaaluda.
Lugupidamisega
Kristjan Kõljalg
vallavanem
Koigi Vallavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles