Euro tõstab pensione

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv
Tõnis Kõiv Foto: AFP / Scanpix

Euro kasutuselevõtt elavdab majandust, suurendab töökohtade hulka, kasvatab maksulaekumisi – seega loob võimalusi tõsta pensione juba lähiaastatel.

Tõnis Kõiv
riigikogu liige, Reformierakond

Eestis makstakse pensione tööandjate tasutavast sotsiaalmaksust. Viimast arvutatakse töötajatele makstavast palgast ning mida suurem on palk, seda suurem on ka sellelt makstav sotsiaalmaks. Sotsiaalmaksu suurus on 33 protsenti ja see jaguneb kaheks: 20 protsenti pensionikassasse ja 13 protsenti haigekassasse.

Majanduskriis on märkimisväärselt kahandanud töökohtade hulka, suurendanud tööpuudust ja alandanud palku, seetõttu on vähem laekunud ka sotsiaalmaksu.
Praegune valitsus on Reformierakonna eestvedamisel seisnud selle eest, et riigieelarve muudest  tuludest kaetaks pensionikassas pensionide väljamaksmiseks tehtavad kulud ka sotsiaalmaksu vähem laekumise korral.


Nii mõnigi riik meie naabruses on samasuguses olukorras valinud pensionide alandamise tee. Eesti on teadlikult vältinud pensionide vähendamist, et mitte lükata vanu inimesi vaesusriski.
Vastupidi, me oleme hoopis pensione märkimisväärselt kasvatanud. Nii näiteks oli kolm aastat tagasi ehk 2007. aasta jaanuaris keskmine pension 3130 krooni, aga eelmise aasta lõpus juba 4714 krooni. Isegi majanduskriisi ajal suutis valitsus pensione kasvatada.


Konservatiivsele eelarvepoliitika ja euro kasutuselevõtu tõttu on Eesti väljumas majanduskriisist. Eksport suureneb ja veab kogu majandust uuele kasvule.
Euroalaga liitumine annab juurde mitmeid võimalusi. Eesti saab osaks suurest rahasüsteemist, mida ei ole niisama lihtne kõigutada.
Teisalt saame õiguse kaasa rääkida eurotsooni rahapoliitika kujundamises. Meie lähinaabritest nii Rootsis kui Taanis (Lätist ja Leedust rääkimata) levib üha rohkem arusaam, et euroalaga liitumine on kasulikum kui sealt väljas olek.

Otsus Eesti ülemineku kohta eurole suurendas investorite huvi Eestisse raha paigutada, et siin tootmist alustada ja uusi töökohti luua.
Eesti ettevõtjad on leidnud uusi eksporditurge ja mahtude kasvades on peagi tarvis investeerida nii inimestesse kui ka uutesse seadmetesse.
Tegelikku lisaväärtust loovale uuele töökohale saamine on kõige kindlam viis töötuks jäänud inimeste abistamiseks. Töötukassa pakutavad aktiivsed tööturumeetmed aitavad tõhusalt tagasi tööle praegused töötud, jätkuks vaid töötutel tahet.


Mida rohkem majandus elavneb, seda rohkem saavad inimesed tööd ja neile makstakse palka, millest omakorda laekub riigieelarvesse sotsiaalmaks.
Seaduse kohaselt arvutatakse pension kord aastas ümber, arvestades põhiliselt sotsiaalmaksu laekumist. Kui maksu on laekunud eelmise aastaga võrreldes rohkem, ongi tekkinud alus pensionitõusuks. Nii lihtne see ongi.
Seega on euro kasutuselevõtt ka eakate inimeste huvides, sest majanduse elavnedes, töötuse alanedes suurenevad maksulaekumised ja saab maksta suuremat pensioni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles