Arvo Sarapuu meenutab krooni tulekut

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Toomas Huik

Järva maavanem ja maakonna rahavahetuskomisjoni esimees Arvo Sarapuu mäletab, et enne rahareformi tekkis tal palju sõpru, kes kõik lakkamatult uurisid, millal raha vahetatakse, millise kursiga ja kui palju. «Olin andnud allkirja, et selle kohta mingit teavet ei anna, neid inimesi ma aidata ei saanud,» ütles ta.

Kuigi Sarapuu oli maakonnas rahavahetuskomisjoni esimees, ei teadnud temagi kuni viimase hetkeni, millal ja kui palju raha vahetatakse.
Sarapuu selgitusel oodati ligi paarkümmend aastat tagasi krooni eelkõige selle pärast, et kauplustes olid letid tühjad, sest tootjad hoidsid kaupa laos. «Keegi ei tahtnud oma toodangut rublade eest müüa, vaid ootasid krooni,» sõnas ta.
Kui praegu lekivad riigisaladused sageli meediasse, siis Eesti riigi algusaastatel oli Sarapuu ütlust mööda kord majas ja keegi ei teadnud, mis päeval rahavahetus tuleb. «Toona tehti rahavahetuse nimel üksnes tööd, aga nüüd on sõud rohkem,» lisas ta.
Kuidas praegu kroone kokku korjama hakatakse, Sarapuu ei tea, kuid vaatepilt, mis tal pärast rahavahetuspäeva pangamaja keldris avanes, ei lähe tal kunagi meelest. «Seal oli raha nii palju, et see lihtsalt seisis kartulikottidesse pakituna,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles