Pildid: kiriku katuselt tuli välja salapärane tuleraud

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katrin-Helena Melder

Järva-Jaani kiriku katuse renoveerimistööde käigus tuli välja 1935. aastast pärit püstol TT ning klaaspudel padrunitega. Tõenäoliselt ärevatel aegadel see relv sinna peideti.

Järva-Jaani koguduse õpetaja Katrin-Helena Melder täpsustas, et püstol leidsid töömehed eelmisel nädalal pikihoone sarikate vahelt. «Relv oli küll paraja sodikihi all, kuid see oli täiesti laskevalmis, salves padrunid sees ja kunagi korralikult õlitatud,» lisas ta. «Ega seda niisama poleks keegi märganud. See oli kõigi jaoks ootamatu leid.»

Kuidas relv kirikusse sattuda võis, Melder öelda ei osanud, kuid pakkus, et see võidi sarikate vahele peitu pista näiteks ärevatel II maailmasõja aegadel.

Kirikurahva sooviks on relv muuseumieksponaadina enda kätte tagasi saada.

Tänaseks päevaks on relv viidud juba Paide politseijaoskonda.

Järva-Jaani kirikust või selle lähistelt on ka varasematel aegadel uhkeid leide välja tulnud. «Kui torni restaureeriti, tuli sealt välja mesilaspesa kümne kilo meega. Samuti tuli Vägevalt armastuskirjade vahelt välja meie kiriku torni ehitamise leping,» tõi ta näiteks.

Järva-Jaani kirik ehitati 13. sajandi lõpus. Teisisõnu, see kirik on näinud erinevaid aegu. Kui palju kirikus veel salapäraseid, läbiuurimata soppe olla võiks Melder öelda ei osanud. «Ega kunagi ju ei tea,» sõnas ta võimalike leidude kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles