Unustatud mõisatena ootavad külalisi Roosna-Alliku ja Koeru

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosna-Alliku mõisa taastatud saal.
Roosna-Alliku mõisa taastatud saal. Foto: Erakogu

Veel tänagi on külastajate ootel härrad ja prouad Valge Roosi mõisas Roosna-Allikul ning musikaalsed mõisapreilid vastrenoveeritud Aruküla mõisas Koerus.

Eestis on 32 mõisakooli, mis sel suvel külastusmängu «Unustatud mõisad 2016» ajal oma uksed avavad. Täistundidel on mõisates jalutuskäigud giidi saatel, avatud on näitused ja kohvikud. Iga mõis on leidnud võimalusi oma eripära rõhutamiseks.

Roosna-Alliku mõisas saab lahendada ristsõna, panna kokku puslet, vaadata Tiina Ojaste maale, teha pilti mõisaproua ja -härra maketiga.

Juulis pakuvad söögisaalid süüa kella 12st 15ni, müügil on teemakohased suveniirid ja käsitöömeistrite valmistatud esemed.

Remondi tõttu kaks külastussuve vahele jätnud Aruküla mõis kostitab külalisi Koeru muuseumi varade väljapanekuga ning kohaliku muusikakooli mõisapreilide kontserdiga. Külastuspäevadel leiavad Arukülla tee ka Tallinna keelpillikvartett, sopran Mari Krõõt Volari ja pianist Elle-Riin Volmer.

Külastusmängu programmi koordinaator, Koeru keskkooli algklasside õpetaja Anne Muhk täpsustas, et muuseumi varadest on külastajatele imetleda näiteks õmblus- ja kohvimasina, samuti nõusid. «Lisaks midagi mõistatamiseks. Mõni asi on selline, mille puhul ei osanud ma isegi peale vaadates kohe arvata, milleks seda kasutada võidi,» ütles ta.

Kehakinnitust leiab kohvikust ning külastuspäevade ajal avatud selfitoas on soovijail võimalik tõmmata üll mõisamiljöösse sobivad rõivad ning kamina tasutal tugitoolis või diivanil end pildile jäädvustada.

Nokitsemishuvilised saavad meisterdada ja seiklushimulised aardeid otsida, siseruumides näeb ekraanilt Koeruga seotud legende. «On nii multifilme kui ka videolugusid,» lisas Muhk.

Nii saab teada, miks on Koerus Mullamägi, kuidas on Koeru nime saanud ja mispärast on Norra allikate veel noorendav toime. Seda noorendavat vett on kõigil võimalik ka maitsta. «Kes tahab rohkem juua ja nooremaks muutuda, peab ise pudeliga allikale minema,» märkis Muhk.

«Unustatud mõisad 2016»

Külastuspäevad: 16.-17. ja 30.-31. juuli ning 13. august.

Mõisad on avatud kella 10st 18.40ni.

Perepilet maksab 3,50 eurot, täiskasvanutele sissepääs kahe, õpilastele ja pensionäridele ühe  euro eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles