Väiksema käibega ettevõtted vabanevad kohustusest käibemaksu maksta

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Valitsuse heakskiidu saanud eelnõu järgi ei pea ettevõtted, kelle aastakäive ei ületa 40 000 eurot, alates 2018. aastast maksma käibemaksu, kui nad seda ei soovi.

Kavandatud muudatus puudutab 15 protsenti käibemaksukohustuslastest, kes saavad valida, kas nad edaspidi käibemaksu maksavad. Suurimat kasu saavad sellest need ettevõtjad, kes müüvad kaupu ja teenuseid lõpptarbijale ning kelle toodang või teenus on nende enda käte- või mõttetöö tulemus, kuna neil puudub oma töös suuremahuline sisend, millega oleks kaasnenud sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus. Otseselt mõjutab muudatus ligi neli protsenti käibemaksu maksjatest, kes tõenäoliselt end registrist välja arvavad.

Rahandusminister Sven Sester tõdes, et käibemaksukohustuse piirmäära tõusuga 40 000 eurole väheneb bürokraatia ja väikeettevõtlus saab soodsama maksukeskkonna. „Elu läheb lihtsamaks kõige väiksematele ettevõtetele, mille käive ei ületa 40 000 eurot aastas.“

Muudatus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril. Senine piirmäär kehtib 1995. aasta 1. aprillist ja selle järgi oli käibemaks kohustuslik ettevõtetele alates 16 000 eurosest käibest aastas.

Muudatusest saavad kasu väikeettevõtjad, kes ei pea edaspidi pidama väiksemahulise ettevõtluse korral käibemaksuarvestust, esitama deklaratsioone ega maksma või taotlema tagasi käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles