Videoeksperiment: kaotatud rahakott rändab ka võõrastesse taskutesse

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Margus Ansu / Postimees

Paide noored tahtsid näha kui ausad on Paide linna elanikud ja seetõttu tegid nad ühe videoeksperimendi. 

Telefoniga rääkiv noormees pillas videos korduvalt oma rahakoti maha ning ootas, et kaaskodanikud selle talle tagasi tooks. Kogu tegevust filmiti eemalt. 

Nagu tunnistavad noored videotegijad ise, olid eksperimendi tulemused kokkuvõttes üpriski normaalsed, aga oli ka paar ebameeldivat inimest, kes otsustasid rahakoti ära varastada.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu selgitas, et asjaõigusseaduse kohaselt tuleb juhul (kui kaotaja või omanik on leidjale teadmata) leiust teatada politseile (kui asja väärtus ületab 50 eurot).

Paide politseijaoskonda on tänavu leiuna omanikele tagastatud neli rahakotti. "Ka rahakotis olev raha ei ole leidja oma. Kahju on terviklik, nii rahakott kui rahakoti sisu" rõhutas ta. 

Videopildist nähtu jättis Toomsalule üldjuhul hea mulje. "Suurem osa inimesi käitus ju õiguskuulekalt," põhjendas ta. "Mõnel üksikul juhul üritati rahakotti arvatavasti omistamise eesmärgil endale saada. Üldistatud järeldusi Järvamaa inimeste aususe osas selle videoeksperimendi põhjal muidugi teha ei saa, sest valim on liiga väike." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles