Ministeerium andis Türi uutele koolidele rohelise tule

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi põhikooli algklasside maja
Türi põhikooli algklasside maja Foto: Andrus Eesmaa

Haridus- ja teadusministeerium väljastas omavalitsuse taotlusel koolitusloa Türi ühisgümnaasiumile ja Türi põhikoolile. Tegu on kahe uue õppeasutusega, kusjuures gümnaasium on viimaste aastate jooksul esimene üksnes gümnaasiumiklassidega kool ehk niinimetatud puhas gümnaasium, mis pälvib koolitusloa.

Otsuse lõpetada Türi gümnaasiumi ja Türi majandusgümnaasiumi tegevus ning asutada nende alusel põhikool ja gümnaasium tegi Türi vallavolikogu juba eelmise aasta aprillis.

Sellele eelnes pikk ja põhjalik analüüs, mille juures oli abiks ka Tartu Ülikool. Arvestades demograafilist olukorda, mille tulemusel õpilaste arv aasta-aastalt väheneb ning Türi gümnaasiume pole võimalik enam valla- ja riigieelarvest endisel viisil rahastada, leidis vallavolikogu, et ümberkorraldused koolivõrgus on vältimatud.

«Seaduse järgi otsustavad oma koolivõrgu küsimusi omavalitsused,» tervitas haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas Türi algatust. «Türi vald on võtnud tõsiselt vastutust luua oma kandi lastele sellised õppetingimused, et nad tahaksid jääda õppima koha peale.»
Jälgides kõrvalt Türi rahva tarmukust haridusasjade korraldamisel, usub Lukas, et Türi piirkonna lapsed ja nende vanemad võivad olla kindlad: kodukandis saab sama head ja huvidele sobivamatki põhikooli- ja gümnaasiumiharidust kui Tallinnas või Tartus.

Uuest õppeaastast alustav Türi ühisgümnaasium hakkab tööle praeguse Türi majandusgümnaasiumi hoones, aga põhikool Türi gümnaasiumi hoones.

Praegu töötab Eestis üks kohalikule omavalitsusele kuuluv puhas gümnaasium, see on Hugo Treffneri gümnaasium Tartus. Otsuse asutada ainult gümnaasiumiklassidega munitsipaalõppeasutus on langetanud ka Sillamäe linnavolikogu.
Koolivõrgu ümberkorraldusel lähevad riigigümnaasiumi asutamise teed Viljandi ja Haapsalu linn, mõlemad on haridus- ja teadusministeeriumiga kokkuleppe juba allkirjastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles