Piret Sapp: Soovin Tarmo Aldile oskust vihaga toime tulla

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Sapp
Piret Sapp Foto: Anu Ansberg

Olen harjunud sellega, et kohalikus elukorralduses aktiivselt kaasa rääkides ja avaliku elu tegelasena pälvin tähelepanu, suuremas osas kriitikat.

Sellega tuleb poliitikas olijana mul veel harjuda, sest Tarmo Aldi laimuartiklit lugedes tekkis minus tõsine nördimus. Miks on Alt näinud nii palju vaeva, et maalida minust tõsiselt ohtliku kurjategija imago?


Raske aeg nõudis julgeid otsuseid


Abilinnapeana tegutsedes elasin üle majanduslikult erinevaid aegu. Kui 2007 ja 2008 tõid Paidele oodatust enam tulumaksu, siis elasid linna hallatavad asutused hästi.
Lisaks investeeringutele, spordiklubide ja teiste ühenduste toetussummade suurendamisele sai ka linna hallatavate asutuste töötajate palku (sh lasteaiaõpetajate palgad) vääriliselt tõsta.


Olukord muutus, linna tulude vähenemisel tuli kulusid kärpida ning need valusad otsused, mis ette võtsime, polnud Piret Sapi soovunelm, vaid kurb tõsiasi, millele andis raske käega heakskiidu volikogu enamus.
Olen juhtival kohal töötanud 15 aastat ja alati toetanud demokraatlikke algatusi, kuid olen alati ka nõudnud oma töösse pühendumist. Kui on olnud pühendumisega probleeme, olen seda öelnud ja püüdnud leida parimaid lahendusi organisatsioonile ja linnale kui tervikule. Paljudele pole see meeldinud.


Masu tingimustes ülidemokraatlikult toimides ja kulude jätmisel «heade aegade» tasemele oleks linnajuhid olnud sunnitud lõpetama teatud teenuste pakkumise.
Seda oleks olnud lihtne teha pelgalt seadust järgides, sest just spordiklubide toetuse osas tegi riik keerulistel aegadel möönduse, kus ta omavalitsustel pandud kohustusi kärpis märkides, et spordiklubide ja noorsootöö finantseerimine ei ole enam omavalitsuse kohustus. Paide linn toetas ka kõige raskematel aegadel ja loodan, et toetab ka edaspidi oma kodanikeühendusi, eriti neid, kelle prioriteediks on meie lapsed ja noored.


Aeg, mil tegutsesin abilinnapeana (2005–2011), peaks Tarmo Aldi näole tooma küll vihagrimassi asemel naeratuse: sellal suurenesid sporditoetused mitu korda, tunnistasime Tarmo Aldi linna parimaks spordiedendajaks, kaasasime spordiklubid nii spordi toetamise põhimõtete kui ka spordihalli lähteülesande koostamisse ning püüdsime arvestada nende ettepanekutega, ehitasime spordihall ja kunstmurustaadioni, uuenduskuuri läbis linnavõimla spordisaal ja nüüdisajastasimei Lai 33 ääretult räbalas olukorras olnud võimla.


Just Tarmo Aldi juhitaval karateklubil Täht on võimalus noortekeskuse külastajate arvel pakkuda oma õpilastele häid treeninguvõimalusi.
*Nõuan täpsustusi
Alt väidab, et minu vastu on kogutud meeletul kogusel allkirju. See on alatu laim. Volinik Alt peaks mõistma, et spordiklubide linnavalitsusele saadetud kiri, kus toetuspõhimõtete kokkuleppimisel oli erimeelsusi, ning lasteaedade ühendamise teemaline kiri, mis toetad ühendatud juhtimise asemel kahe lasteaia jätkamist, pole minu vastu kogutud allkirjadega protestiavaldus.


Tarmo Aldi kirjutatud lausele «läks kõigiga revolutsionäärina vastuollu» ootan lähiajal täpsustust. Kes need kõik siis olid?
Alusetu vale on ka Aldi väide ebasobivate isikute eelmaldamise kohta nõukogudest ja hoolekogudest. Asutuste puhul on linnavalitsus alati toetanud juhtide ettepanekuid hoolekogude kohta. Ainukesed nõukogu liikmed, keda minu linnavalitsuses töötamise ajal on muudetud, on olnud seotud spordihalliga.


Nõukogus ei osale endistest liikmetest enam Toomas Ponkin (oli määratudd ametisse minu asendamise ajaks) ning linnavalitsuse otsusest tingitult nõukogu liikmete arvu vähendamise järel ei tegutse enam nõukogu liikmena Piret Sapp ja Tarmo Alt.


Kriitika, nagu asutustes oleks tehtud mingit enneolematut «puhastust», ei vasta tõele. Tunnen heameelt volikogu toetuse üle luua Paide sotsiaaltöökeskus, ühendada Järvamaa lasteabikeskus Paide sotsiaaltöökeskuse alla, luua noorsootööd korraldav linna hallatav asutus Paide avatud noortekeskus, vähendada linnaametnike arvu ja suurendada korraldavate üksuste töötajate ressurssi.
Nüüd spordikomisjonist, mis tegutses enne 2007.aastat eraldi linnavalitsuse kinnitatud reglemendi alusel. SA Paide spordi- ja tervisekeskus loomisega (mai 2007) delegeeriti spordiklubidega otsene koostöö ja kooskäimine spordi korraldavale üksusele.


Spordikeskuse põhikirjaline eesmärk on linna spordielu terviklik juhtimine, sealhulgas koostöö spordiklubide jt. organisatsioonidega.
Tunnustan siinjuures sihtasutuse töötajat Piret Reinfeldi, kes spordiklubidega tihedas koostöös püüab leida võimalikult sobilikke aegu treeninguteks ja võistlusteks.
Ka sihtasutuse kokkukutsutud spordiklubide ümarlaua tulemina on tehtud linnavalitsusele ettepanekuid spordikorralduse arengu kohta. Seega pole midagi likvideeritud, vaid otsene koostöö spordiklubidega on eelkõige spordikeskuse kanda.


Alt võiks püüda ka mõista, et linnavolikogu liikmeks ei ole mind keegi «ülendanud». Lähtudes põhiseadusest ja kohaliku omavalitsuse korralduse seadusest on olla õigus saada valitud igal inimesel, isegi Piret Sapil.
Olen aastaid tunnetanud, et aktiivsed inimesed, kes omavad mõjuvõimu Paide heaks korda saata, pole Tarmo Aldile meelepärased.


Ühes asjas olen Aldiga ühel meelel. Tõesti on oluline, et sihtasutuse Ajakeskus Wittenstein tegevus saaks rohelise tule ning Vallimägi ja Vallitorn kujuneksid Paide, Eesti ja Euroopa mainekujundusobjektiks, elava ajalooõppe ja turismi magnetiks.
Soovin Tarmo Aldile konstruktiivset koostööd, rohkem positiivset mõtlemist, aga eelkõige oskust oma vihaga toime tulla.

Piret Sapp

Paide linnavolikogu liige, IRL

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles