Uuring: Eesti noored peavad kofeiini tarbimist vähendama

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Kofeiini ohutuks päevaseks koguseks on kolm mg kehakilogrammi kohta, mille 30 kg kaaluv laps saab kätte umbes ühest tassist kohvist.

14-17-aastased noored peaksid vähendama kofeiini sisaldavate jookide, sealhulgas nii energiajookide kui ka kohvi ja tee tarbimist, selgub Maaeluministeeriumi tellimusel Tervise Arengu Instituudi antud riskihinnangust.

Kõige enam moodustasid kogu kofeiini saadavusest kõigis vanusegruppides kohv ja tee ning neile järgnesid olenevalt vanusegrupist šokolaaditooted ja koolajoogid.  10-13-aastaste laste hulgas oli kofeiini sisaldavate toitude tarbijaid 69,9%, vanuse kasvades tarbijate osakaal suurenes, olles 14-17-aastaste hulgas 81,1% ja 18-24-aastaste hulgas 83,2%.

Kuigi kofeiini on tarbitud ajalooliselt üle maailma, tarbitakse tänapäeval lisaks tavapärasele kohvile ja teele kofeiini ka väga paljude toitude koostisosana nagu nt nn ”energiajoogijäätis”, nätsud, maiustused jne. See omakorda tähendab, et tarbimismustrid võrreldes varasemaga on muutunud ja tänapäeval puutuvad kofeiiniga kokku lapsed ja noored, kelle kokkupuude kofeiiniga varasematel aegadel on olnud väike.

Laste ja noorukite kofeiini ohutuks päevaseks koguseks on 3 mg kehakilogrammi kohta. See tähendab, et nt 30 kg laps saab sellise kofeiini koguse kätte umbes ühest tassist kohvist või pudelist koolajoogist päevas.

Loe täispikkuses Tervise Arengu Instituudi analüütik Keiu Nelise artiklit siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles