Türi kolledži hoonesse võib tulla keskkonna kompetentsikeskus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi kolledži esimese kursuse tudengid loengus. Pilt on illustratiivne.
Türi kolledži esimese kursuse tudengid loengus. Pilt on illustratiivne. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tartu ülikooli, Türi vallajuhtide ja Järva maavanema kohtumisel sai selgeks, et pärast Türi kolledži sulgemist käesoleva aasta juunis ülikool enam Türil asuvat õppehoonet ja ühiselamut ei vaja ning sinna on kavas luua Kesk-Eesti keskkonna kompetentsikeskus.

Türi vallavalitsuse ja Järva maavalitsuse suhetes Tartu ülikooliga valitsesid kuni eilseni suured pinged ja teadmatus. Nüüd on selge, et pärast kolledži sulgemist ülikool enam Türi õppehoonet ja ühiselamut ei vaja, labor ja muu vara viiakse Tartusse, vahendasid ERRi teleuudised.
"Kõik vallasvara, mis siin on, on ülikooli vara. Nii et kui loodustehnoloogia teaduskond peab oluliseks seda vara siit Tartusse viia, siis nii see ka viiakse," ütles Tartu ülikooli õppeprorektor Martin Hallik.


Türi kolledž suletakse 30. juuniks. Ülikool jätkab Türil toimetamist 2013. aasta lõpuni, mil lõpeb viimane ülikooli täiendõppe kavand.
"Mis puudutab avatud ülikooli õpet, siis nende loengute osas, mida ei peeta Tartus, need võiksid siin ka jätkuda," sõnas Hallik.


Pooled leidsid, et Järva maavalitsuse ja Tartu ülikooli vahel tuleb sõlmida uus koostöölepe. Jätkuda võiks Tartu ülikooli Järvamaa päeva tava, ülikool võiks osaleda ka Järvamaa ettevõtlusnädalal.
"Samamoodi räägime ikka ka täiend- ja ümberõppest, miks mitte erinevate eelkursuste tegemisest siin, koostöö gümnaasiumidega. Koostöökohti tegelikult on väga palju," ütles Järva maavanem Tiina Oraste.


Türi vald korralikult väljaehitatud õppehoonet tühjaks ei jäta, sinna on plaanis luua Kesk-Eesti keskkonnahariduse ja kompetentsikeskus, milles tegutseksid kolledži arengukava järgi ka laste- ja noorte looduskool, täiskasvanute koolituskeskus ja keskkonnateabekeskus.
"See eeldab väga tihedat koostööd kõikide Eesti ülikoolidega, sealhulgas ka Tartu ülikooliga," märkis Türi abivallavanem Üllar Vahtramäe.


Ülikool peab Türi kolledži sulgemise põhjuseks kohapealsete õppejõudude nappust ja kitsast erialavalikut. Siiani pole aga vastust küsimusele - miks Tartu Ülikool pole 15. aasta jooksul midagi ette võtnud oma kolledži päästmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles