Koigi ristmikku valgustab nutikas süsteem

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna–Tartu ja Koigi–Laimetsa–Käsukonna maantee ristmikku valgustavad leedvalgustid. Süsteem on nii moodne, et valgustugevus muutub liikluskoormuse järgi. Kui autosid pole, on lampide võimsus üks, aga kui sõitjaid on, siis sootuks teine.

Maanteeameti Ida regiooni ehitusvaldkonna juht Anti Palmi selgitas, et maanteeameti tellimusel eelmisel aastal selline valgustus tõesti ehitati. «Valgustasime  ristmiku leedvalgustitega. Lisaks paigaldati igale mastile juhtimissüsteem, mis saab aru, millal autod jõuavad sellisesse punkti, et valgust on vaja,»  selgitas ta. «Kui liiklust ei ole, siis on lampide võimsus 30 protsendi peal võrreldes nominaalsega. Kui auto tekib radari vaatevälja, siis lampide võimsus ükshaaval suureneb. Kuna tegu on leedlampidega, siis kõik see käib momentaanselt.»

Palmi tunnistas, et omamoodi oluline on objekt juba seetõttu, et see on üks energiasäästliku valgustuse rajamise viis. «Üldiselt on levinud automaatne valgustugevuse vähendamine öiseks perioodiks 50 protsenti, kuid Koigi ristmiku süsteem võtab arvesse reaalse liikluse ehk kui teel oleks näiteks mingid öised tipptunnid, siis on ristmik rohkem valgustatud,» lausus ta. «Leedlampidega on energiasäästu võimalused oluliselt avardunud ja suurenenud ka summad, mida on võimalik kokku hoida. Maanteeameti ehitatud analoogobjekte on veel, kuid Järvamaal on see ainus.»

Ristmiku valgustus läks maksma natuke üle 20 000 euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles