Järvamaal on müügis viis mõisat

Marika Rajamäe
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra mõis
Norra mõis Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa 15 muinsuskaitsealuse eramõisa omanikust viis on pannud oma vara müüki, muinsuskaitsjaid ei huvita müügitehing kui selline, vaid asjaolu, et hoonete eest hoolt kantaks.

Muinsuskaitseameti andmetel on Järvamaal kaitse all 25 mõisat, lisaks 15 eraomandile on neist kümme omavalitsuste hallata.

Eramõisate omanike puhul on Schvede täheldanud, et osa neist tahab, kas ametlikult või mitte, varast lahti saada.

Schvede märkis, et muinsuskaitseametit mõisate ost ja müük iseenesest ei huvitagi. «Meid huvitab, et hoone või komplekside eest hoolitsetaks,» selgitas ta. «Meile on isegi tervitatav, kui lagunema jäänud mõisad ära müüakse. Kahju, et Käravete mõis müügis pole, kaitse all on 16 objekti, mida omanik ära müüa ei taha, aga korda teha ka mitte.»
 

NORRA – 658 289,98 eurot
Kõige kauem, 2005. a kevadest Järvamaal müügis olnud mõis. Ostis selle 1996. a kevadel Urmas Roht. 2002. aastast omanik Laura Roht.

EIVERE – 1 898 966 eurot
Soomlane Janne Lahti (pildil) ostis Eivere mõisa 2003. aastal ja on ennistanud selle täielikult selliseks, nagu see oli 20. sajandi algul.

KARINU – 252 451 eurot
Barokkstiilis rüütlimõisa müügikuulutus ripub kinnisvaralehekülgedel 2005. a sügisest, tollane omanik Etverx OÜ tahtis mõisat müüa, sest esialgne tegevusprojekt ei kandnud välja.

VAO – 200 000 eurot
Järvamaa üks väheseid 1650 ürgbaltilikus stiilis välja ehitatud puitmõisaid on koos mõisapargiga müügis eelmisel kuul.
Omanik Aldo Tamm asus mõisat pere eluasemeks ja harrastuste paigaks korrastama 2007 kevadel. Enamik ruume on stiilselt ennistatud ja pakuvad rohkelt algupäraseid detaile.

MÄO – müügikuulutus Mäo Invest ASi kodulehel
Järvamaa üks suurejoonelisemaid klassitsistlikke mõisaid, mille omanik, Mäo tööstusküla kinnisvara haldaja Mäos Invest AS on pannud müüki 1999. aastal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles