Kätte jõuab aeg üleujutusi ennetada

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kareda vallavanem Triin Pobbol sai möödunud aasta kevadel vallamaja keldrikorrusel liikuda üksnes kummikutes, sest veetase ulatus kuni poole meetrini.
Kareda vallavanem Triin Pobbol sai möödunud aasta kevadel vallamaja keldrikorrusel liikuda üksnes kummikutes, sest veetase ulatus kuni poole meetrini. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Et tänavu on lund sadanud rohkem kui möödunud aastal, mil kevad tõi endaga kaasa ohtralt uputusi, võib ennustada, et pole ka lähinädalatel soojakraadide jätkudes liigveest pääsu.

Keskkonnaameti veemajanduse koordinaator Milvi Aun ütles, et tema ennustamisega ei tegele, kuid teeb oma keldris üleujutuskahjude ärahoidmiseks juba ettevalmistusi.
Kuigi lund on praegu väga palju ja ka jõgede veetase pole madal, ei saa Auna ütlust mööda kindlalt väita, et tuleb üleujutisi. «Oleneb lähinädalate ilmast, kui päeval on natukene sooja ja öösel külmetab, võib õnneks minna,» selgitas ta. «Kui soojaks läheb järsku ja peaks veel ka vihma sadama, võib minna samamoodi nagu eelmisel kevadel.»


Aun soovitas käituda vanasõna järgi «Parem karta kui kahetseda».
Järvamaa päästeosakonna juhataja Janar Kärner ütles, et päästjad liigveeks eriliselt ei valmistu, sest nad peavad alati valmis olema. «Päästjad keldreid veest tühjaks pumpama ei tule, kuid kokkuleppele võib jõuda abikomandode vabatahtlikega,» märkis ta.

Häda korral palu abi

• Helista hädaabinumbrile 112, kui ohus on inimeste, aga ka loomade elu ja tervis. Veepumpamisteenust päästekeskus ei osuta.
• Lisateabe saamiseks pöördu ööpäev ringi töötavale päästeala infotelefonile 1524, teavet leiab ka veebilehelt www.rescue.ee.
Allikas: Lääne-Eesti päästekeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles