Sulalumi viis Paide vanimalt majalt tuulekoja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat tagasi eramu katust vahetanud töömehed  tänasid õnne, et varikatus jäi toona maja katusega sidumata, vastasel juhul oleks lumevaringu all purunenud tuulekoda nüüd ka osa eramu katusest kaasa viinud.
Kaks aastat tagasi eramu katust vahetanud töömehed tänasid õnne, et varikatus jäi toona maja katusega sidumata, vastasel juhul oleks lumevaringu all purunenud tuulekoda nüüd ka osa eramu katusest kaasa viinud. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Puhastamata katuselt hooga alla tulnud lumi lahutas Paide ainsana algupäraselt säilinud hoone ja selle tuulekoja, hoone õnnetuses kahjustada ei saanud.

Esmaspäeval kukkus sisse Tallinna 31 asuva Paide ainsa muinsuskaitsealuse hoonekompleksi eramu esiukse varikatus, mida kandis nelja samba ja kahe poolsambaga portikus.
«Pilt on masendav,» tunnistas esmaspäeva õhtul tuulekojast alles jäänud lauahunnikut vaadanud Rainer Eidemiller, kes lisaks ühenduse Weissenstein eestvedamisele hoiab vanalinna majadel silma peal ka muinsuskaitseameti usaldusmehena.


Pärast esimest ehmatust ütles Eidemiller, et kahju on siiski vaid arhitektuuriajalooline. «Majale ohtu ei ole, seda on kerge taastada, aga taastatuna pole see enam päris see,» sõnas ta.

Elamu Tallinna 31

• Paidele tüüpiline 19. sajandi elamu. Madal ühekorruseline palkmaja kõrge kivist poolkelpkatusega, seinad vooderdatud laiade laudadega.
• Esifassaadil hilisklassitsistlik, sammasportikusena kujundatud sissekäik, geomeetrilise nikerdekooriga välisuks ja piirlauad, aknaraamistused, nurgaliseenid.

(weissenstein.ee)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles