Naised tervitasid tänasel paastumaarjapäeval päikesetõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised 2010. aasta maarjapäeva tähistamas
Naised 2010. aasta maarjapäeva tähistamas Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paide kultuurikeskuse ja ajakeskuse kutsel kogunes täna kell 5.45 Paide Vallimäele paarkümmend naist päikesetõusu tervitama.

Paide kultuurikeskuse peaadministraator Ülle Laas vahendab, et Vallimäel pesid naised silmi kaasavõetud allikaveega, tervitasid päikest lauluga, sidusid linte puude külge ja soovisid häid soove.
«Pärast päikesetõusu mängisime ühe soojendava ringmängu ning seejärel suundusime ajakeskuse klaasgaleriisse kaasavõetud pannkooke sööma ja marjapuna ehk punast jooki jooma,» lausus ta.
Iga maarjapäevaline jutustas oma, oma ema ja vanaemade nime saamise lugu või pajatas lugusid enda või oma esiemade elust.
Rituaalse hommikusöögi kõrvale mängis Silvi Tumanskaja lõõtsal ja kandlel meeleolukaid ja tuntud viise. Vanu laule- ja laulumänge võttis üles Urve Schkiperov.
Laas selgitas, et maarjapäeva tunnus on olnud punajoomise tava, mis andis kogu aastaks õitseva välimuse ja puna põsile. «See oli päev, mil abielunaised pidutsesid ja käisid kõrtsis,» märkis ta. Nagu kõigil naistepühadel, nii pidid ka maarjapäeval naistepeole või selle lähedusse sattunud mehed naistele välja tegema. On teateid, et sel päeval riietuti valgesse, kanti valgeid rätikuid. Külla minnes tuli puna kaasa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles