Talivilja kasvatajad kardavad tänavu ikaldust

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänavune kevad põhjustab peavalu talivilja kasvatajatele, sest paksu lumekatte alla tekkinud jääkoorik on jätnud orased ummuksisse, mis omakorda soodustab lumiseene teket.

Kui suur osa taliviljast ikaldub, selgub pärast lume sulamist, kuid juba praegu on näha, et osa talivilja tuleb suviviljaga asendada, vahendas "Aktuaalne kaamera".


Väätsa Agros on talinisu all 315 hektarit. Kuigi talinisu pole nii lumeseene-kartlik kui rukis, on lumevaiba alt välja sulanud kohtades selgelt näha, kuidas lumeseen võimutseb sealgi. Agronoom Anneli Tihu arvas, et kohati tuleb kindlasti teha ülekülvi. "Kui suures mahus, seda ma ei tea öelda. Tegelik olukord selgub siis, kui lume alt on kõik välja sulanud," rääkis ta.


Lumeseene kahjustusi pole veel märgata osaühingu Estonia põldudel. Kuid see veel ei tähenda, et muretsemiseks polegi põhjust. Osaühingu agronoom Jaan Kangur rõõmustas, et põllul avanev vaatepilt on praegu ilus. "Aga praegu on otsustav aeg - kui ruttu läheb lumi ära, kui kaua on taim ummuksis. Lumekiht on ikka veel paks, kuni 30 sentimeetrit, mõne koha pealt võib-olla et rohkemgi," lisas ta.


Estonias külvati sügisel rukist 600 hektaril, talinisu koguni 1600 hektaril. Jaan Kangur arvas, et kui ka kolmandik taliviljast ikaldub, pole kahju väga suur, sest talinisu saab asendada suvinisuga, seemegi on juba olemas. Kuid rukist ei asenda miski. Rukkisaagi osaline ikaldumine võib Kanguri hinnangul õhutada leivatootjaid sügisel leiva hinda tõstma. (ERR Uudised)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles